Twaalf nieuwe gezichten en één nieuwe partij in de Brummense raad
De burgemeester las de ambtseed voor.

Twaalf nieuwe gezichten en één nieuwe partij in de Brummense raad

Een map met de presentielijst gaat de tafel rond, samen met de vulpen van burgemeester Van Hedel zeven raadsleden tekenen deze direct, maar twaalf keken toch net even iets langer. Ze moesten voor het eerst hun presentie bevestigen in de Brummense gemeenteraad. 

De nieuwe gemeenteraad van de gemeente Brummen is maandagavond geïnstalleerd. En daar zijn opvallend veel nieuwe gezichten aan toegevoegd, 63.16 procent had namelijk voor de verkiezingen geen zetel.

De avond begon symbolisch. Alle raadsleden moesten de presentielijst tekenen, met de vulpen van burgemeester Alex van Hedel. "Deze pen kreeg ik van mijn kinderen toen ik geïnstalleerd werd als burgemeester. Ik vind het een mooi symbool dat u hiermee de presentielijst heeft getekend", zegt hij trots. 

Veel nieuwe raadsleden

In de gemeenteraad zitten nu negentien raadsleden. Zeven daarvan hebben de vorige raadsperiode ook al mogen meemaken. Dat betekent dus dat een dikke meerderheid, twaalf om precies te zijn, nieuw is. 

Ook kent de gemeente Brummen één nieuwe politieke partij. GroenLinks is toegevoegd aan de lijst. De partij IPV is opgeheven. IPV-Fractievoorzitter Frans Bruning stond op de lijst van GroenLinks, maar is niet in de raad gekomen. 

GroenLinks is nieuw in de raad. Lees verder onder de video...

Dat het smoelenboek van de raad de komende vier jaar ook zo blijft is hoogstwaarschijnlijk niet het geval. Er moet nog een college samengesteld worden. Dat betekent dat coalitiepartijen een wethouder moeten aanleveren. Vaak wordt deze uit de eigen partij gehaald. "Mocht een of meerdere van deze raadsleden in de komende periode wethouder worden voor periode 2018-2022, dan wordt hij of zij ontslagen uit het ambt van raadslid en komt er een nieuwe raadslid. Dit gaat volgens de lijst die is opgesteld op basis van de verkiezingsuitslag", legt gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk uit.

Eed

Na de ambtsbelofte of ambtseed afgelegd te hebben, wat uiteraard alle negentien raadsleden deden, kregen ze een bos bloemen en mochten ze naar huis met de titel 'raadslid voor de gemeente Brummen' op hun CV. 

De gemeenteraad van Brummen.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.