Brandbrief: 'Zutphense asielzoeker staat op dodenlijst, hou hem hier'
Het asielzoekerscentrum in Zutphen.

Brandbrief: 'Zutphense asielzoeker staat op dodenlijst, hou hem hier'

Naser Aziz is 25 jaar en woont in het Azielzoekerscentrum van Zutphen. Echter lijkt het erop dat hij binnenkort zijn spullen moet gaan pakken. Aziz is uitgeprocedeerd en zal door de uitspraak van de rechtbank in april uit worden gezet. Hij moet dan weer terug naar Iran. 

Bezorgde burgers hebben hun zorgen geuit in een brief, gericht aan verschillende ministeries en het Zutphense College van B&W, die in handen is van deze nieuwswebsite. Het zou beter zijn dat de Iraniër in ons land blijft. "Naser is lid van dezelfde politieke groepering als waar Achmed Mola Nissi lid van was. Mola Nissi is vorig jaar 8 november vermoord op straat in Den Haag, vermoedelijk door de Iraanse geheime dienst", luidt een deel van de brief. 

Geheime dienst

Aziz zou op dezelfde dodenlijst staan die de Iraanse geheime dienst hanteert voor vijanden van de republiek. Dit door zijn politieke voorkeur. "Het lijkt duidelijk dat met name regeringspartijen Christen Unie en D'66 niet kunnen laten gebeuren dat Naser Aziz wordt uitgezet naar Iran waar hij een lange gevangenisstraf dan wel de dood wacht", schrijven de briefschrijvers. 

"Helaas mag Naser Aziz dit beroep waarschijnlijk niet in Nederland afwachten"
Briefschrijvers

De advocaat van de Iraniër heeft aangegeven in beroep te gaan tegen de beslissing. "Helaas mag Naser Aziz dit beroep waarschijnlijk niet in Nederland afwachten."

Politiek gezicht

Jan Ruijgrok is al anderhalf jaar de 'buddy' van Aziz via Buddy to Buddy, een organisatie die vluchtelingen begeleid. Volgens hem is Aziz een 'open en spontaan' persoon, en wilde hij met alles helpen. "Maar er zit altijd een ander persoon achter, bijvoorbeeld zijn politieke gezicht."

"Als hij op het AZC was, keek hij altijd of er een Iraniër in de buurt was, en dook voor ze weg als hij er één zag"
Jan Ruijgrok

Een 'collega' van de politieke organisatie waar Aziz bij actief is, werd vorig jaar november vermoord in Den Haag. "Vervolgens vertrouwde hij geen enkele Iraniër meer. Als hij op het AZC was, keek hij altijd of er een Iraniër in de buurt was, en dook voor ze weg als hij er één zag."

Brandbrief

Ruijgrok vreest het ergste voor hem. "Hij staat op een dodenlijst. Op het vliegveld zou hij meteen in hechtenis genomen worden. Wat er daarna gebeurd kunnen we alleen maar raden."

Hij besloot een brief te schrijven, om zo aandacht te vragen voor de zaak.  "Ik heb nog geen reactie gehad op de brief. Meestal doen ze ook niets met individuele gevallen, tenzij er aandacht voor komt, en dat probeer ik nu te bereiken."

 

 

Lees ook: de brief over Naser Aziz

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.