Knappe 1-0 overwinning van FC Zutphen tegen periodekampioen DETO Twenterand

FC Zutphen heeft afgelopen zaterdag op sportpark ’t Meijerink een knappe 1-0 overwinning behaald op DETO Twenterand. In de eerste wedstrijd dit seizoen tegen DETO, dat op de 3e plaats van de ranglijst staat, werden de Zutphenaren nog met een kansloze 4-0 nederlaag huiswaarts gestuurd. Maar FC Zutphen wist deze middag eindelijk de 3 punten in huis te houden, nadat men in de voorgaande 2 wedstrijden tegen SDVB en Flevo boys tegen ongelukkige 2-1 nederlagen aan liep. De beide trainers Taco Lourens en Ruben Klaver konden eindelijk over een volledige selectie beschikken. En dat was te zien in het veld. De organisatie stond goed, het elftal oogde fit, en er werd met veel overtuiging gespeeld.

FC Zutphen zal echter nog een harde strijd in de laatste 8 wedstrijden moeten leveren, om niet direct te degraderen. Concurrent Vroomshoopse boys won namelijk verrassend met 3-0 de uitwedstrijd bij KHC in Kampen.

Nadat scheidsrechter Meilink uit Enter de wedstrijd was begonnen, onder een heerlijke voorjaarszon, startten beide ploegen het felle duel. Met name in de 2e helft leverde dat veel gele kaarten op.  FC Zutphen toonde zich absoluut niet de mindere tegen de opponent, die bij aanvang van de wedstrijd 29 punten meer had verzameld. De strijd werd grotendeels op het middenveld uitgevochten, waardoor er niet zo veel kansen voor beide doelen ontstonden.  De Zutphenaren wisten de bal steeds goed te veroveren, maar waren slordig in de voortzetting en de eindpass.

Bij DETO was het vooral Kevin Aman die met zijn snelle acties voor gevaar zorgde. Na een mooie solo stuitte hij op doelman Marijn Sangers. Aan de andere kant was het Rik Vlutters die een vrije trap via een DETO been net naast zag gaan. En even later stond Joost van Vliet aan het eind van een aanval, maar zijn schot belandde naast het doel. De ploegen gingen daardoor rusten met een terechte brilstand.

In de rust wisselde Taco Lourens Rik Vlutters voor Daniel Opoku. De hardwerkende ploeg van de Zutphenaren werd door de technische staf attent gemaakt op de slordige omschakeling na balverovering. En die aanwijzing betaalde zich in de 47e minuut uit. Een prima onderschepping van Aldo Joaquim, bracht hem in balbezit, en hij leverde een messcherpe pass af op Thomas Nijkamp.

De hard werkende en goed in vorm zijnde spits van FC Zutphen maakte daar optimaal gebruik van, door een prima actie waarbij hij de bal keihard achter doelman Anthony van Zaltbommel knalde.  Een geweldige opsteker voor de Zutphenaren. DETO zocht de aanval, en had pech dat een kopbal van John Fraterman net naast het doel belandde. Aan de andere kant ging Sebastian van Laar net onder de bal door na een goed genomen vrije trap van Moussa Nahinama.

FC Zutphen zocht volop de strijd en besliste in deze fase de duels op het middenveld. Thmas Nijkamp had bijna de 2e treffer op zijn schoen maar hij schoot over toen hij alleen voor doelman van Zaltbommel op dook. DETO zocht daarna volop de aanval, en de ploeg liet door goed veldspel zien dat men niet voor niets zo hoog stond.

Een keihard schot van Kevin Aman belandde net naast het doel. En even later greep Marijn Sangers uitstekend in toen Hans Matti alleen voor hem op dook. Een goede kopbal uit een corner van Kevin Aman ging over het doel, en even later hadden de Zutphenaren geluk dat een afstandsschot op de lat belandde.

DETO kreeg opdracht van de enthousiaste trainer Jos van der Veen alles op de aanval te gooien, maar FC Zutphen bleef goed georganiseerd spelen, maar kwam er niet meer uit. Marijn Sangers verrichtte een katachtige redding na een vlammend schot van Hans Matti, maar verder kwamen de mannen uit Twente niet.  De moe gestreden Luuk Meijer werd in de 78e minuut vervangen door Jocko Koster, en Radjindher Banwari verving in de 85e minuut Niek Bakkerweerd.  Muhammed Kaya werd uitgeroepen tot man of the match. En hij vormde een mooie afspiegeling van het gehele team, dat de laatste wedstrijden sterk spel op de mat legt. Het zal zaak zijn de laatste 8 wedstrijden deze vorm vast te houden.

Opstelling FC Zutphen: Marijn Sangers, Jelle Macare, Sebastian van Laar, Joost van Vliet, Moussa Nahinama, Aldo Joaquim, Muhammed Kaya, Luuk Meijer ( 78. Jocko Koster), Niek Bakkerweerd ( 83. Radjindher Banwari), Rik Vlutters ( 46. Daniel Opoku), Thomas Nijkamp.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].