Verplichte sloten ontbraken bij Zutphense stembussen

Verplichte sloten ontbraken bij Zutphense stembussen

Niet overal blijkt het stemmen van een leien dakje gegaan te zijn woensdag. Bij het stembureau op het Stadhuis van Zutphen ontbrak namelijk de (wettelijk verplichte) verzegeling van de stembussen. 

In een video van LokaalGelderland is te zien hoe het stembureau opende. Een bezorgde kijker nam contact op met de redactie om te melden of de verzegeling inderdaad ontbreekt. Zowel de stembus voor het referendum als voor de gemeenteraadsverkiezingen waren niet op slot.

Lees verder onder de video...

Verplicht

Marjolijn Moester was woensdag voorzitter van het betreffende stembureau. Zij bevestigt dat de stembussen niet op slot zaten: "Op een bepaald moment zagen we dat de stembussen niet vergrendeld waren. Toen hebben we dat als nog gedaan. De stembussen zijn overigens altijd in het zicht geweest van het derde stembureaulid." 

"Dit hoort niet te gebeuren"
Kiesraad

Een zegsvrouw van de Kiesraad: "Dit hoort niet te gebeuren. Er moeten dan ook maatregelen genomen worden." Echter denkt ze niet dat het proces in gevaar is gekomen. "Er is altijd toezicht gehouden. De stembus was in goede dingen. Dit zal uiteraard wel genoteerd worden in het proces verbaal van de stemming." 

Opnieuw naar de stembus hoeven de Zutphenaren waarschijnlijk niet. "Een herteling of herstemming lijkt me in dit geval niet aan de orde. Maar die overweging is aan de gemeente. Het kan ook nog het geval zijn dat de gemeenteraad nog een oordeel moet geven over de rechtmatigheid van de stemmen." 

Niet alleen in Zutphen, maar ook in een andere gemeente is het gebeurd. Bij een stembureau in het Overijsselse Overdinkel waren de kliko's ook niet afgesloten. In het Drentse Klazienaveen is ditzelfde vorig jaar voorgevallen bij de landelijke verkiezingen.

Wet

De slotjes zijn vooral bedoeld om calamiteiten tegen te gaan. Dit zodat er niet gesjoemeld kan worden met de stemformulieren wanneer het stembureau niet bemand is. Wanneer de kliko's continu in de gaten gehouden zijn zullen ook in Zutphen de stemmen dus hoogstwaarschijnlijk niet ongeldig verklaard worden. Dat neemt niet weg dat er niet aan de wet voldaan is bij het desbetreffende stembureau. 

In het kiesbesluit, waarin de voorschriften staan op basis van de kieswet, staat beschreven waaraan een stembus moet voldoen. Zo staat er uiteraard in dat er een gleuf in de deksel moet zitten. In het kiesbesluit staat ook dat de stembus moet zijn voorzien van een afsluitbare deksel mét een slot.

De gemeente Zutphen heeft nog niet gereageerd op het voorval. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.