Winkeliers zijn vertrouwen in politie kwijt

Winkeliers zijn vertrouwen in politie kwijt

Winkeliers hebben steeds minder vertrouwen in de politie. Het verschil tussen de winkeldiefstallen die politie onder ogen krijgt en wat er daadwerkelijk in winkels gebeurt, wordt steeds groter. Winkeliers doen dus steeds minder vaak aangifte.

Dat doen ze omdat het vertrouwen in de politie minder is geworden. "Winkeldiefstal lijkt misschien een klein vergrijp, maar de daders zijn vaak lid van bendes of ontwikkelen zich tot zware criminelen." aldus Bert van Steeg, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland. De organisatie pleit daarom voor een Aanvalsplan Winkeldiefstal.

Politieproblematiek

Goede cijfers over de winkeldiefstallen en het verlies in vertrouwen zijn er niet. "De officiële cijfers schieten alle kanten op en hebben wat ons betreft nauwelijks nog waarde." 

"Sommige winkeliers zijn zelfs helemaal gestopt met het doen van aangifte bij winkeldiefstallen"
Bert van Steeg

De problemen zijn echter wel merkbaar, zegt Detailhandel Nederland. "Er zijn problemen met aanrijtijden en politiecapaciteit, er wordt vaak geseponeerd en het doen van aangifte wordt ontmoedigd. Sommige winkeliers zijn zelfs helemaal gestopt met het doen van aangifte bij winkeldiefstallen."

Detailhandel Nederland pleit voor een Aanvalsplan Winkeldiefstal. Daarmee willen ze het vertrouwen in de politie herstellen door het doen van aangifte makkelijker te maken en het aantal diefstallen beter bij te houden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.