Verwerking verkiezingsuitslag gemeenteraadsverkiezingen blijkt onveilig
Het tellen van de stemmen bij de verkiezingen vorig jaar.

Verwerking verkiezingsuitslag gemeenteraadsverkiezingen blijkt onveilig

De software waarmee de stemmen van de gemeenteraadsverkiezingen worden geteld is nog steeds onveilig. Dat concludeert RTLNieuws na onderzoek in samenwerking met IT-experts. De vorig jaar genomen maatregelen zijn door het ministerie van Binnenlandse Zaken teruggedraaid.

Vorig jaar bracht de onderzoeksredactie van nieuwszender de veiligheidslekken in de software al naar buiten. Ronald Plasterk, toenmalig minister van Binnenlandse Zaken, nam toen maatregelen. Zo moesten de stemmen geteld worden in het bijzijn van twee personen en moest er naast een berekening met de computer ook handmatig geteld worden. Ook mogen de stemtelcomputers niet meer aangesloten zijn op het internet.

'Alles mag'

Kasja Ollongren, de huidige minister, heeft de maatregelen teruggedraaid. De software zou zijn aangepast en daardoor veilig zijn. Echter blijkt uit het onderzoek dat dat absoluut niet het geval is. Onafhankelijke IT-specialist en etisch hacker Sijmen Ruwhof bracht circa vijftig critische beveiligingsproblemen naar boven.

"De software gelooft alles"
specialis Sijmen Ruwhof

"De software gelooft alles. Er zit geen integriteitscontrole in, geen fraudedetectie en geen inbraakdetectie: de verkiezingssoftware vindt alles prima." zegt hij tegen RTLNieuws. Daarnaast zijn nog tientallen andere problemen te vinden in de software. Dat komt mede omdat er gebruikt gemaakt wordt van onderliggende software die vol gaten zit.

Achteraf

Volgens de Kiesraad is alles voldoende beveiligd, blijkt uit een reactie aan de nieuwszender. Bovendien is er de mogelijkheid als burger om achteraf de resultaten te checken. "Oplettende burgers of kandidaten kunnen na de verkiezingen alsnog aan de bel trekken" laten ze weten in de reactie.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.