'Verloederd' pand IJsselkade wordt binnenkort opgeknapt

ZUTPHEN - Het pand op de hoek van de IJsselkade en de Marspoortstraat wordt binnenkort opgeknapt. Erfgoedvereniging Heemschut luidde eerder de noodklok vanwege de staat van het gebouw. In het pand zou Walraven van Hall in de vorige eeuw gewerkt hebben. Van Hall is nu hoofdpersonage in de film 'Bankier van het verzet'.

Het pand aan de IJsselkade is een Rijksmonument. Dat betekend onder meer dat de eigenaar moet zorgen voor goed onderhoud. Maar de erfgoedvereniging constateerde het tegenovergestelde en vreest voor 'verloedering' van het beeldbepalende gebouw. Daarom schreven ze een brief aan de gemeente Zutphen, waarin ze vroegen om maatregelen.

Vergunning

De gemeente laat weten in een reactie dat er een omgevingsvergunning is aangevraagd om het gebouw op te knappen. Dat betekend dat mogelijk binnenkort de opknapbeurt zal plaatsvinden. Hierdoor hoeft de gemeente geen 'maatregelen' te nemen zoals Heemschut vroeg.

De vereniging is blij maar blijft het toch in de gaten houden: "Het zou natuurlijk goed nieuws zijn als het pand binnenkort wordt opgeknapt, want dit monument verdient dat. Wij hebben de brief gestuurd om aandacht te vragen voor de huidige situatie, die ons inziens niet langer kan voort blijven duren. We zullen de aangevraagde omgevingsvergunning bekijken en kijken of er zorgvuldig met dit beeldbepalende pand wordt omgegaan."

 

 

Lees ook: 'Onderhoud Zutphense werkplek van Bankier van het verzet verloederd'


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.