'Onderhoud Zutphense werkplek van Bankier van het verzet verloederd'

ZUTPHEN - Je komt er niet omheen: dé Nederlandse film van het moment is 'Bankier van het verzet'. Daarin kijken we naar het verhaal van een grote verzetsheld en bankmedewerker genaamd Walraven van Hall. Zijn kantoor was ooit gevestigd in Zutphen, aan de IJsselkade. Maar dat gebouw is in zeer slechte staat, stelt erfgoedvereniging Heemschut, die ook alarm slaat.

Het gaat om het grote witte gebouw op de hoek van de Marspoortstraat en de IJsselkade. "Het beeldbepalende gebouw wordt slecht onderhouden en dat is doodzonde" stelt de erfgoedvereniging. "Zeker omdat het gebouw een rol heeft vervuld in het leven van Walraven van Hall: de ‘bankier van het verzet’."

Vastgoedbedrijf

Uit oproep van de vereniging blijkt dat er vroeger een bank gevestigd was in het pand. Daar werkte de iconische Van Hall. Het pand is nu in slechte staat, wat aan de buitenkand zeker te zien is. Heemschut heeft nu de gemeente Zutphen aangeschreven om aandacht te vragen voor de staat van het pand. "Omdat het een rijksmonument is, moet de eigenaar zorgen voor goed onderhoud." Met de oproep hoopt de vereniging dat verdere verloedering voorkomen wordt.

Tegenwoordig is vastgoedbedrijf HBA Vastgoed B.V. eigenaar van het pand. Het vastgoedbedrijf was niet bereikbaar voor commentaar. Eind vorig jaar is er een vergunningsaanvraag ingediend voor het creeëren van drie appartementen en een commerciële ruimte. De gemeente Zutphen geeft aan de kwestie te onderzoeken en komt later met een reactie.

 

 

Lees ook: de brief van Heemschut


Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.