Warnsveld 2005: De gemeentesecretaris was 'stiekem' tegen de samenvoeging

WARNSVELD - Tegenwoordig schrijft Krijn van der Heijden boeken in zijn huis in Vorden. Hij heeft vakboeken geschreven en ook romans. Maar tot aan 2013 werkte hij op het gemeentehuis. Eerst die van Warnsveld en daarna nog een tijdje in Zutphen. 

Van der Heijden is daarmee de allerlaatste gemeentesecretaris van de gemeente Warnsveld ooit. "Dat is ergens wel een eer ja", lacht hij. In 2005 werden de gemeente Warnsveld en de gemeente Zutphen opgeheven. Samen vormde ze een nieuwe gemeente Zutphen. 

Krijn van der Heijden.

2000

"In 1999 ben ik begonnen bij de gemeente Warnsveld. Een jaar later, vanaf 2000, kwam de eerste commissie vanuit Den Haag naar Warnsveld om te praten over de herindeling van de Achterhoek", legt hij uit. "In 2004 is het besluit gevallen in de Tweede Kamer. Ik kan me dat nog goed herinneren." Van der Heijden was samen met vele andere Warnsvelders aanwezig in de Tweede Kamer toen er over gesproken werd. "We zijn daar met bussen naartoe gegaan. Om alles aan te kunnen horen in de Tweede Kamer." Ook werd er gedemonstreerd. "Er was een kleine demonstratie op het Binnenhof. Iemand was als de God Warns verkleed (van het wapen van Warnsveld, red.)" 

De voormalig gemeentesecretaris is niet blij geweest met de samenvoeging. "Ik heb het verschrikkelijk jammer gevonden. Maar ik heb als hoogste ambtenaar op het gemeentehuis nooit mijn oordeel laten merken." Toch stond hij naar eigen zeggen voorop in de strijdt. "We vochten voor zelfstandigheid." 

Jouw verhaal delen over de samenvoeging van Zutphen en Warnsveld? Mail naar warnsveld2005@lgld.nl.

De Vordenaar heeft het hele proces wel lastig gevonden. "Ik leefde in twee werelden. Er moest een hoop geregeld worden voor de samenvoeging. Daar was ik mee bezig, terwijl ik eigenlijk niet wilde dat het ging gebeuren. Dat voelde erg dubbel." De taken die hij had: "Ik moest zorgen dat het goed zou gaan met mijn mensen. En kijken hoe de organisatie eruit moest komen te zien." 

"Hij was keihard aan het strijden"
Krijn van der Heijden

Hij werkte nauw samen met Pieter van Veen, de toenmalige burgemeester van het dorp. "Hij was keihard aan het strijden. Hij heeft als een leeuw gevochten. Als een maarschalk met voor zijn troepen. Helaas heeft het geen nut gehad." 

Terug naar vroeger? 

Of het weer moet zoals het vroeger was? "Nee", denkt Van der Heijden. "Na dik tien jaar moeten we het zo laten. Het is niet reëel om het weer terug te draaien. En dat zou de politiek, zowel landelijk als lokaal, ook vast niet willen." 

Toen in 2005 Zutphen en Warnsveld één gemeente waren werd Krijn van der Heiden raadsgriffier. 

Warnsveld 2005

In Warnsveld 2005 wordt de samenvoeging van Zutphen en Warnsveld opgetekend in verschillende verhalen.
In 2005 is de gemeente Warnsveld samengevoegd met de gemeente Zutphen. Eerder werden er al referenda gehouden over dit onderwerp. Op 29 november 1972 ging het dorp naar de stembussen, en stemden massaal tegen. 96 procent was tegen de gemeentelijke herindeling. Daarom is het toen ook niet doorgegaan. 32 jaar later is er een volksraadpleging gehouden. Uiteindelijk is er ondanks de politieke onduidelijkheid toch voor 'ja' gestemd. De gemeente Warnsveld was hiermee verleden tijd.

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.