Lilly-Ann (27) en Mart (22) zijn jong en willen graag de Zutphense raad in

Lilly-Ann (27) en Mart (22) zijn jong en willen graag de Zutphense raad in

Politiek is voor veel jongeren een saai onderwerp. Echter denken Lilly-Ann de Jong (27) en Mart de Ridder (22) daar anders over. Zij staan hoog op een kieslijst. 

Lilly-Ann, werkzaam bij het tandtechnisch laboratorium in Zutphen, staat op de derde plaats bij GroenLinks. Ze heeft, net als vele jongeren, politiek wel eventjes saai gevonden. Totdat ze bestuurskunde ging studeren. "Toen had ik zo iets van is de politiek wel wat voor mij." Mart, die een ICT-studie volgt op HBO niveau, staat op de vierde plaats bij de SP. Hij snapt dat politiek saai lijkt, maar volgens hem is dat echt niet het geval. "Laatst was ik bij een schooldebat op het Stedelijk, en deze leerlingen hebben allemaal een mening en durven die uit te spreken, dat is ook politiek." 

Lees verder onder de foto... 

Lilly-Ann de Jong (met de microfoon).

Waarom ze de raad in willen? "In Zutphen vindt er momenteel vergrijzing plaats, veel jongeren trekken weg nadat ze hun diploma hebben gehaald. Dit komt mede omdat de stad minder te bieden heeft voor jongeren. een mooie eerste stap zou zijn dat de gemeente zich inzet voor jongerenwoningen. en  daar wil ik me hard voor gaan inzetten", beklemtoont de SP'er. 

De GroenLinkser heeft altijd al liefde voor de politiek gehad. "Voornamelijk omdat de politiek me altijd aansprak. Ben creatief plus beelddenker, hopelijk kan daar door de politiek duidelijker en aantrekkelijker maken. Nu is het onduidelijk voor een hele grote groep mensen. Het is zo belangrijk, het gaat over mensen maar als de meeste mensen het niet snappen, hoe kan je dan een goed beeld geven."

"...het zou raar zijn als je pas de politiek in mag als je ervaring hebt"
Mart de Ridder

Weinig ervaring

Ervaring hebben de twee nog niet. Of naja, niet in de gemeenteraad dan. Volgens Lilly-Ann is dat best lastig. "Ja! En dat ervaarde ik in het debat in de Hoven. Dat was doodeng want al die kennis heb ik nog niet. Dat is ook weer juist een kracht. Alles met een frisse blik bekijken. Ook vanuit een positie die een burger ook heeft. Ben ergens met een frisse blik ingestapt en het is elke dag weer een verrassing wat er weer gaat gebeuren." 

Lees verder onder de foto... 

Mart de Ridder.

Mart heeft een tijd meegelopen met de SP-fractie. "Ik stap er inderdaad met een frisse kijk in. Ik heb het laatste half jaar meegelopen met de fractie dus ik heb wel een aardig beeld gekregen hoe het werkt in de Zutphense raad. Maar het zou raar zijn als je pas de politiek in mag als je ervaring hebt."

In de kroeg

Wanneer er in de kroeg, op een feestje of op school wordt gesproken over (bij)baantjes is het natuurlijk opvallend om over de politiek te beginnen. "Ze worden er soms wel een beetje gek van geef ik eerlijk toe. Aan de andere kant vinden ze het mooi dat ik mij er zo voor inzet", legt Mart uit. 

"De één vindt het super dat je dat naast je baan er een baan bij wil hebben"
Lilly-Ann de Jong

Lilly-Ann beleeft dat ook ongeveer zo. "De één vindt het super dat je dat naast je baan er een baan bij wil hebben. Waar van de andere zoiets heeft van de politiek? jij bent toch veel te creatief. Mijn beste vriendin zit bij een andere partij in Zutphen en in onze vriendengroep word er nu heel anders naar politiek gekeken. Dat motiveert! Daardoor worden mijn vrienden net iets meer betrokken bij de politiek en de visie van verschillende politieke partijen waardoor ze er toch anders tegen aan gaan kijken.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.