Leuk die landelijke debatten, maar onze lokale partijen dan?
Het NPO Radio 1 debat.

Leuk die landelijke debatten, maar onze lokale partijen dan?

Op zo'n 150 kilometer afstand wordt gesproken over de lokale politiek. Over de politiek van Zutphen, Brummen maar ook van Hendrik Ido Ambacht en Horst aan de Maas. Alle landelijke kopstukken vertegenwoordigde de vele lokale fracties. Maar waar waren de lokale partijen? Wie vertegenwoordigt Burgerbelang, BewustZW of de Stadspartij in het debat?

We vroegen aan die drie partijen, de lokale fracties van Zutphen, wat zij van het debat vonden. En of ze zich niet een beetje buitengesloten voelden. 

"Wel kwalijk dat landelijke partijen subsidie krijgen en aandacht via de landelijke media"
Bert Jansen (BewustZW)

Hans Boersbroek, lijsttrekker van de Stadspartij, kan er kort in wezen: "Wij geven geen cent voor die Haagse bemoeienis", zegt hij. "Oneerlijk verdeeld is het wel, we hebben geen landelijke marketing machine of campagne budgetten. Gelukkig bepalen wij zelf wel voor 100 procent onze eigen thema’s en lopen niet aan de leiband van Haags partij bestuur." 

En of ze zich buitengesloten voelen? Bert Jansen (BewustZW) zegt van niet: “Nee, we voelen ons niet buitengesloten. We zitten niet te wachten op radio1 debatten in den haag, veel liever doen we mee aan de debatten hier. Wel kwalijk dat landelijke partijen subsidie krijgen en aandacht via de landelijke media, waar wij geen toegang toe hebben."

Landelijke radio en tv

Martijn Siemes (Burgerbelang) zat aan de radio gekluisterd tijdens het debat, wat vrijdagmiddag op NPO Radio 1 uitgezonden werd en daarna veel aandacht kreeg op landelijke televisie. "Ik voelde mij persoonlijk niet buitengesloten en ik heb met veel interesse geluisterd. De meeste onderwerpen hadden helaas weinig tot geen betrekking op Zutphen en de landelijke partijen zitten er inderdaad voor hun landelijk belang." Dat vindt hij jammer, "maar begrijpelijk." 

Landelijk -> Lokaal

De politiek die zich vooral in Den Haag afspeelt heeft wel een link met bijvoorbeeld Zutphen: "Voor een lokale partij als Burgerbelang is het belangrijk om gelijkwaardig naar al die partijen uit de Haagse politiek te luisteren en te kijken wat hun landelijke beleid concreet gaat betekenen voor Zutphen. Dat kan goed en dat kan slecht uitpakken. Daarna moeten we daar mee omgaan op een manier die bij onze gemeente past. Dat kan het beste wanneer je zelf niet gebonden bent aan een landelijke partij", beklemtoont Siemes. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.