Universiteit van Amsterdam en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzochten Warnsveld
Cultuurwethouder René Sueters.

Universiteit van Amsterdam en Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed onderzochten Warnsveld

Het is zover, maandag wordt 'de Oogst van Malta' gepresenteerd. 15 jaar lang wroeten in de aarde, die aarde bestuderen en jarenlang onderzoek doen. Nee, je leest niet de gekopiëerde achterflap van een nieuw boek, maar een zeer beknopte samenvatting van 15 jaar wetenschappelijk onderzoek.

Dat langdurige onderzoek ging over het ontstaan van dorpen in de Middeleeuwen. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de Universiteit van Amsterdam deden samen vier 'case studies' naar dorpen in Nederland: Someren, Limmen, Kerk-Avezaat (Buren) én het dorp Warnsveld.

'Bijzonder dorp'

Wat de precieze uitkomst is van het onderzoek wordt maandag bekend. De onderzoekers wilden de publicatie in Warnsveld presenteren, mede omdat de archeologische dienst van de gemeente goed werk levert en dat tot kenniswinst leidt.

Lees verder onder de video...

Cutuurwethouder René Sueters neemt het onderzoek maandag in ontvangst. "Als het al de Universiteit van Amsterdam bereikt kunnen we nagaan dat er echt een goede studie naar geweest is over hoe het dorp Warnsveld geleefd heeft vroeger en nu" aldus de wethouder.

Malta

Maar wat heeft Malta, dat eiland in de Middellandse Zee, er mee te maken? Dat zit als volgt. In 1992 werd het Verdrag van Malta ondertekend. Daarin staat dat we met elkaar ons cultureel erfgoed wat in de bodem zit beter moeten beschermen. Dat resulteerde in een flink aantal studies.

In 2007 werd er al 'zichtbaar' onderzoek gedaan in het dorp.
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.