Trompettist Rini Swinkels (53) overleden

Trompettist Rini Swinkels (53) overleden

De Lochemse trompettist Rini Swinkels is vrijdag overleden. In de Nederlandse jazz- & popscene was hij een bekende verschijning. Geliefd vanwege zijn muzikale kwaliteiten maar ook als vriendelijke mens en als sfeermaker backstage. Hij stond op de podia en in opnamestudio’s met vele bekende artiesten.

Talent

Rini Swinkels komt uit een muzikale familie. Vader Jan, die in 2011 overleed, was nauw verbonden met muziekvereniging Advendo en speelde bas-tuba in blaaskapel Vinočanka. Rini bleek al jong een talentvolle trompettist die graag met anderen samenspeelde en die een brede muzikale interesse had. Later ging hij ook arrangeren. De afgelopen jaren droeg hij zijn kennis en ervaring over via masterclasses, clinics en workshops.

Rini Swinkels

Rini reisde jarenlang door heel Europa met The Glenn Miller Orchestra en was betrokken bij vele bigbands in binnen- en buitenland, waaronder de Big Barchem Band.  Op het lijstje staan verder bekende namen als Jazz Orchestra of the Concertgebouw, New Cool Collective en de vermaarde WDR-Bigband.

Bekende collega’s

Hij speelde samen met beroemde collega-trompettisten als Jarmo Hoogendijk, Eric Vloeimans en Ack van Rooyen. Verder begeleidde hij zangers en zangeressen als Soesja Citroen, Ellen ten Damme, Trijntje Oosterhuis, Rita Reys en Mathilde Santing. Ook stond hij in de begeleidingsband bij grote concerten van André Hazes. Ook een grootheid als Jean ‘Toots’ Thielemans maakte gebruik van de diensten van de Lochemse trompettist.

Rini speelde ook graag met popartiesten. Zo kon het gebeuren dat het publiek bij optredens van Cuby + Blizzards af en toe uit de mond van Harry Muskee hoorde: ‘All the way from Lochem…. Rini Swinkels!’

In de pophoek speelde hij verder onder (veel) meer met de Edwin Evers Band, Jan Rietman Band, Seven Eleven en The Swinging Soul Machine.

Regionaal

In de regio speelde hij onder meer met de Big Band Straight Ahead en werkte hij samen met Jan Ottink. Voor de laatste schreef hij blazersarrangementen voor de cd ‘Leever Lui’. Hij speelde ook trompet en bugel op dat album. Vier van deze nummers verschenen onlangs opnieuw op de verzamel-cd ‘Nog Altied’ van de Jan Ottink Band.

Wie met Rini Swinkels sprak maakte kennis met zijn passie voor muziek maar ook met zijn humor. Hij maakte graag grappen. Dat blijkt ook al uit zijn website riniswinkels.nu. Daar is tussen informatie over zijn activiteiten als trompettist en arrangeur ook de menu-keuze ‘Als fotomodel’. Wie daar op klikt komt op een vrijwel lege pagina met de tekst: ‘wordt niet aan gewerkt”. En bij de lijstjes met artiesten waarmee hij werkte staat ‘Tsja, ontslagen door…’ Een klik hierop levert opnieuw een nagenoeg zwarte pagina op met alleen ‘Wolter Kroes’.

Hij wordt in besloten kring gecremeerd.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.