SCROLL VERDER
SCROLL VERDER

Brummense politiek staat achter Jan Alberts

BRUMMEN - Merendeel van de Brummense gemeenteraad staat achter de keuze van raadslid Jan Alberts. Eerder deze week vertrok hij bij de PvdA, omdat hij het idee kreeg dat zijn mening over het bestemmingsplan van Eerbeek onder het tapijt geveegd werd.

Uit navraag van deze nieuwswebsite blijkt dat de andere partijen achter de keuze van Alberts staan. Gerda Jolink (VVD) vertelt dat het moeilijk oordelen is "omdat het een interne aangelegenheid is", maar ze kan de reden begrijpen. "Als je het gevoel krijgt dat je mening er niet toe doet is dat niet fijn", legt ze uit. 

Lees verder onder de video...

Alberts en zijn vrouw hebben een zienswijze ingediend rondom het bestemmingsplan. Daarom mocht hij niet mee doen aan beraadslaging over het onderwerp. Echter mag hij er wel met zijn collega's over praten, maar daar dacht de partij anders over. Hij voelde zich niet welkom in een fractievergadering van de PvdA en vertrok. 

Slecht

Frans Bruning (IPV) vindt het "slecht van de PvdA en wethouder Van Ooijen dat ze dit hebben laten gebeuren." Bruning staat erg te kijken van het conflict: "Ik twijfel sterk aan de democratische beginselen van de PvdA. Een partij moet wat mij betreft oppositie in eigen gelederen accepteren en misschien wel organiseren." 

"Nu is hem het werk als raadslid binnen zijn partij onmogelijk gemaakt"
Hennie Beelen (GroenLinks)

Tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen was Alberts campagneleider. Ook is hij al lang lid van de partij. En daarom vindt Hennie Beelen van GroenLinks, de partij die nog niet in de raad zit maar mee doet aan de verkiezingen, het erg triest voor Alberts: "Nu is hem het werk als raadslid binnen zijn partij onmogelijk gemaakt vanwege een afwijkende mening over de door B&W, door de coalitie gesteund, uitgezette lijn van het bestemmingsplan."

Enkele partijen in Brummen vinden het lastig om zich uit te laten over de kwestie. Het is immers een interne gebeurtenis, vindt ook het CDA: "Het CDA Brummen Eerbeek  beschouwt dit een interne aangelegenheid van de Partij van de Arbeid in de gemeente Brummen. Het bestuur constateert de gevolgen en betreurt dit", vertelt Antoon Menkveld namens de partij.    

Alberts zelf vertelde eerder al over zijn vertrek. "Bij een partij waar discussiëren niet mogelijk is voel ik me niet thuis. En door de aanvaring in de fractiekamer voelde ik me ook niet langer welkom. Als je wordt verzocht om weg te gaan staat dat in mijn ogen gelijk aan iemand voor altijd wegsturen." 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Steun de lokale journalistiek. Word donateur van LokaalGelderland

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.