Zoektocht naar bommen, munitie en andere explosieven op plek waar rondweg moet komen
Iets verderop werd vorig jaar een V1 gevonden.

Zoektocht naar bommen, munitie en andere explosieven op plek waar rondweg moet komen

Dit voorjaar start de provincie Gelderland met diverse onderzoeken naar archeologie, niet-gesprongen explosieven en flora en fauna.  Deze onderzoeken proberen ze zoveel mogelijk uit te voeren voordat ze met de aanleg van de rondweg starten. "Zo voorkomen we dat we dingen vinden die straks de planning in de weg gaan zitten", legt Jan van de Wouw uit. 

Voordat ze de rondweg kunnen aanleggen is de provincie wettelijk verplicht diverse onderzoeken uit te voeren. In de omgeving van Zutphen is er grote kans op het aantreffen van prehistorische nederzettingen, denken ze. Daarom  gaan ze eerst een proefsleuvenonderzoek uitvoeren om te kijken of er archeologie aanwezig is. Dit proefsleuvenonderzoek kan leiden tot het uitvoeren van archeologische ontgravingen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog was het gebied rondom de nieuwe rondweg ook strategisch gebied. Dit betekent dat er ook onderzocht moet worden of er nog bommen, munitie en andere explosieven uit die periode in het tracé verborgen liggen.

Grond

Nog niet alle gronden voor de rondweg zijn in het bezit van de provincie. Vorig jaar zijnze met de onteigeningsprocedure gestart. Het onteigeningsbesluit volgt in april 2018. Ondanks dit besluit streeft Gelderland er nog steeds naar de grond minnelijk in ons bezit te krijgen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.