Heeft Zutphen een hogeschool nodig?
Een collegezaal.

Heeft Zutphen een hogeschool nodig?

Als je de vmbo-leerweg volgt kan je in Zutphen voor alles terecht: van de voorschoolse opvang tot het 'eindstation:', het mbo. Maar ga je een stapje hoger, dan moet je voor die laatste stap de stad uit. Een hogeschool (HBO) is in Zutphen niet te vinden.

Als het aan de lokale partij Burgerbelang ligt moemt daar verandering in komen. 'Hoe haalbaar is een HBO in Zutphen?' plaatste de partij op Facebook. Een losstaand betoog, een motie of verkiezingsplannen? "Nee, er komt geen motie aan" reageert fractievoorzitter Martijn Siemes. "Maar het is wel een voorproefje van ons verkiezingsplan. Tevens ook een standpunt wat wij al langer hebben. Het moet iets zijn wat in Zutphen ook bespreekbaar moet zijn."

Zutphen groot genoeg?

Zutphen heeft al wel een Regionaal opleidingencentrum (ROC) waar op mbo-opleidingen worden gegeven, maar geen hogeschool waar op hbo-niveau les wordt gegeven. Maar Zutphen is een relatief kleine stad. Zeker als je het vergelijkt met steden als Arnhem en Nijmegen waar de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is gevestigd. Is Zutphen dan niet te klein?

"Zutphen als poort naar de Achterhoek, waar ook weinig hbo-opleidingen te vinden zijn"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Siemes: "Nee zeker niet. Er zijn zelfs gemeentes die kleiner zijn dan Zutphen en een hogeschool hebben. Kijk alleen al naar Wageningen, die zelfs een universiteit heeft." Maar het heeft niet alleen met de grootte van de gemeente te maken. "Het heeft meer met ligging te maken. Wat dat betreft liggen we ook wel goed. Zutphen als poort naar de Achterhoek, waar ook weinig hbo-opleidingen te vinden zijn." Burgerbelang verwijst ook naar gemeentes als Gorinchem en Bergen op Zoom, waar sinds een tijd depandances te vinden zijn van HBO-instituten.

'Met studenten is alles goed'

Maar wordt Zutphen dan straks een studentenstad? Dat verwacht Siemes niet direct, maar het speelt wel mee. "Het is niet die simpele gedachte van 'dan hebben we studenten en is alles goed'. Het is de dynamiek die het meebrengt. Je krijgt een stad waar wat gebeurd, waar levendigheid is, mét studenten." Een hogeschool brengt daarnaast ook werkgelegenheid bij, bijvoorbeeld door de school zelf.

"Zorg is onze grootste werkgever"
Martijn Siemes (Burgerbelang)

Een hogeschool zorgt ook voor meer doorstroommogelijkheden bij studenten in Zutphen. Ondanks dat er niet voor alle onderwijsrichtingen plek is. "Wat Zutphen bijvoorbeeld nodig heeft zijn mensen in de zorg. Zorg is onze grootste werkgever. Dat is ook wel een sector die je constant met nieuwe mensen moet kunnen voeden. Maar ook bijvoorbeeld Cleantech of monumenten zijn interessante richtingen."

De mening van scholieren

Maar, leuk zo'n idee van 'de politiek', maar wat vinden de toekomstige hbo'ers ervan? "Zeer interessant!" reageert Nienke. "Zeker als de opleiding social work in Zutphen komt." Het is dus van belang welke opleidingen er komen. "Ik denk dat Zutphen er te klein voor is. Je stapt de trein in en nog geen half uur later ben je bij de hogeschool in Arnhem. Bovendien zouden ze wel mijn opleiding moeten aanbieden" vertelt Jasper. Tom ziet het helemaal niet zitten: "Ik wil als ik klaar ben met m'n havo eindelijk is weg uit Zutphen. Dus nee, van mij hoeft het niet."

Siemes hoopt dat ze samen met de gemeenteraad dit idee kunnen bespreken. "We willen van het idee af dat het niet zou kunnen. Dat wordt nu continu direct geroepen maar als we er niet voor openstaan lukt het helemaal niet."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.