Screenshot uit de video.

Zutphense vader en zoon verrichten goede daad, en houden nepcollectant aan

ZUTPHEN - Zutphenaar Martin Verbeek en zijn zoon Dave hebben maandagavond een heldhaftige daad verricht. De twee hebben een nepcollectant aan weten te houden in De Hoven. 

Het was al even avond toen Verbeek in de keuken stond te koken. Vanuit het raam zag hij een vrouw richting de deur lopen die aanbelde. Hij deed open, en de vrouw stelde zich voor als een collectant van de Emmanuelkerk in Zutphen. "Ik pakte mijn portemonnee om wat kleingeld aan de vrouw te geven" legt Verbeek uit. De vrouw had een busje voor het geld, en een tas voor voedsel. "Want ook voedsel kon gegeven worden." 

Twijfel

Toen de Hovenaar de deur dicht deed bekroop hem een twijfelachtig gevoel. "De vrouw had geen collectebus, maar iets van een koffieblik. En toen dacht ik, dit is geen zuivere koffie." Hij besloot de website van de kerk op te zoeken, "en daar stond geen bericht op over collecteren." Dus belde hij het nummer van de kerk: "De pastoor nam op, en vertelde ons dat er niet gecollecteerd wordt voor de kerk. Dus ik belde toen maar direct de politie." 

"Ik ben vooral trots op mijn zoon"
Martin Verbeek

Toen zijn zoon vlak daarna thuis kwam, en het verhaal aanhoorde, besloot hij achter de vrouw aan te gaan. "Zij was al aan het einde van de straat. Ze heeft dus flink wat huizen overgeslagen. Aan het einde van de straat kwam haar metgezel bij haar lopen." De twintiger liep wachter de twee aan, zij gingen naar een supermarkt in de wijk. "Hier haalde ze bier en andere levensmiddelen. Mijn zoon sprak ze bij buitenkomst aan om te vragen of zij hun collectebus verzegeld hebben." 

Op de vlucht

De vrouw en de man gingen er vandoor. De man op zijn fiets, met de collecte-spullen, en de vrouw te voet. "Mijn zoon besloot om bij de vrouw te blijven, omdat hij de man vermoedelijk niet bij kon houden. We hebben gewacht op de politie, en ik heb met de auto nog naar die man gezocht." 

Dave Verbeek filmde de actie. Lees verder onder de video... 

Geschrokken is de Hovenaar niet: "Ik vind het niet kunnen dat je je zo uitgeeft. Als je collecteert moet het geld ook naar het goede doel toe. Maar de politie wist direct om wie het ging, dus dat zegt genoeg." En hij voelt zich ook geen held: "Ik ben vooral trots op mijn zoon. Die nam het initiatief. Ik hoop in ieder geval dat we de angel ergens uit getrokken hebben." 

Zondag kwam in het nieuws dat de Zutphense Voedselbank waarschuwt voor collectanten zie zich voordoen als iemand van de Voedselbank. "Het zou best om hetzelfde koppel kunnen gaan. Dat ze na de oproep van de Voedselbank maar besloten hebben een ander doel te kiezen." 

 

 

Lees ook: Voedselbank Zutphen waarschuwt voor oplichters


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.