Warnsveldse villa in handen van frauduleuze Rotterdammer

Warnsveldse villa in handen van frauduleuze Rotterdammer

Het ligt er somber bij, de witte villa 'Berkeloord' aan de Rijksstraatweg in Warnsveld. Dat gaat de komende tijd waarschijnlijk ook niet veranderen. De gemeente heeft de werkzaamheden stilgelegd en de eigenaresse is waarschijnlijk failliet. Bovendien zit er een 'luchtje' aan.

Buurtbewoners kijken al zeker een halfjaar tegen het half gestripte pand aan. Een visitekaartje, bij één van de ingangen van het dorp, is het niet. De gemeente legde de 'renovatie' stil omdat er geen vergunning was. Er kwam een vergunningaanvraag, maar die was niet in orde, waardoor de werkzaamheden alsnog niet verder mochten. "Momenteel ligt er nog geen nieuwe omgevingsvergunningaanvraag" liet de gemeentewoordvoerder eerder weten.

Frauduleuze praktijken

De Rotterdamse Nelleke Verbruggen is eigenaresse van het gebouw. Ze kocht het in januari 2017. Opvallend, want dat is een maand nadat haar bedrijf 'Red Dragon BV' failliet ging. Met dat bedrijf runde ze eetschuur @eat in Duiven. De totale schuld? Al meer dan 1,8 miljoen euro.

Maar achter de oprichting van het enorme restaurant zit een apart verhaal. Voor de oprichting en bouw van de eetschuur was een totaalbedrag van 8 miljoen euro nodig. De Rabobank was bereid een lening te verstrekken van 3,1 miljoen euro, op voorwaarde dat de overige 4,9 miljoen euro werd gefinancierd door Red Dragon BV. Maar Verbruggen regelde dat op een andere manier: ze vervalste facturen en bankafschriften, waardoor leek alsof de 4,9 miljoen geregeld was. De Rabobank ging akkoord en maakte de 3,1 miljoen euro over.

Lees verder na de foto...

© LGLD

Bonnetjes

Die vervalste facturen kwamen waarschijnlijk niet in de boekhouding terecht. Want die hield ze ook niet bij. In totaal werden er slechts negen ordners overgedragen aan de curator. Een groot deel van de administratie ontbrak.

Ook werden in de maanden voordat het restaurant definitief haar deuren sloot alle pinbetalingen op een andere rekening uitbetaald. Een privérekening van Verbruggen. Nog geen maand na het faillisement kocht ze voor 500.000 euro de villa in Warnsveld.

FIOD

Daar ligt alles nu alles stil. In de buurt gingen de geruchten rond dat de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst, beter bekend als de FIOD, een inval had gedaan. Maar die ontkennen dat. "Het is voor ons een tijdje geleden dat wij in Zutphen of Warnsveld zijn geweest. Wij waren het dus niet" aldus een woordvoerder van de FIOD.

Hoe het verder gaat met de villa in Warnsveld is onbekend. Wellicht staat hij binnenkort op een executieveiling.

 

 

Lees ook: Sloopwerkzaamheden verricht in monument Warnsveld zonder vergunning

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.