Heeft Zutphen een designated survivor?
Kiefer Sutherland in de serie Designated Survivor.

Heeft Zutphen een designated survivor?

Tijdens de State of Union deze week in Amerika was er weer een 'designated survivor'. In dit geval was het de minister van Landbouw die op een geheime plek zat. Als er wat zou gebeuren met Trump, zijn ministers en de Senaat zou hij verantwoordelijk zijn voor het land. Maar hoe zit dat met Zutphen? 

Bij de State of Union is het zo dat een minister op een geheime locatie zit. Dit is niet het geval wanneer het voltallige college bij elkaar komt. Dat zou ook verre van praktisch zijn. Landelijk is dit ook niet het geval. Maar wanneer er wat gebeurt met het voltallige college, die bestaat uit de burgemeesters en de wethouders, is er wel een plan. 

Arikel 77

"Artikel 77 van de gemeentewet is van toepassing in dit soort situaties" legt een gemeentewoordvoerder uit. Daarin staat dat het ambt wordt waargenomen door het langstzittende raadslid. Dit is alleen het geval wanneer er wat aan de hand is het het hele college. Wanneer alleen de burgemeester iets overkomt wordt een wethouder aangewezen als ambtsdrager. Indien er meer leden in de gemeenteraad even lang actief zijn wordt het oudste lid de burgemeester. Echter heeft dit raadslid het recht een ander raadslid aan te wijzen. 

Dit geldt dus in alle gemeenten van Nederland.

Lees verder onder de foto... 

Bert Jansen is de designated survivor van Zutphen.
© Facebook

Overlevende

In Zutphen is het langstzittende raadslid Bert Jansen (BewustZW). Wanneer de serie Designated Survivor zich in het echt voordoet, maar dan in Zutphen wordt hij de burgemeester. En wanneer er iets gebeurt met de hele gemeenteraad en het college zal één van de raadsleden aangewezen worden die afwezig is. Mocht dit ook niet het geval zijn, dan is er een probleem. Maar laten we niet hopen dat dat ooit zal gebeuren. 

Bekijk de trainer van Designated Survivor...

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.