Actie om geluidsoverlast bedrijventerrein Brummen
De wethouder neemt de petitie in ontvangst.

Actie om geluidsoverlast bedrijventerrein Brummen

Volgens Brummenaren omwonende van bedrijventerrein Hazenberg is het echt ondraagbaar, de herrie die metaalrecyclingbedrijf Steenbergen maakt. Daarom hebben zij een petitie ingediend. 

Vrijdagochtend nam de verantwoordelijk wethouder Eef van Ooijen de petitie in ontvangst. In deze petitie roepen de initiatiefnemers de gemeente op over te gaan tot handhaving van de geluidsbescherming van omwonenden van het bedrijventerrein Hazenberg waarop het bedrijf actief is. Het burgerinitiatief vertegenwoordigt 121 personen, dit zijn direct betrokkenen en sympathisanten. Van Ooijen zei dat in de komende periode zowel de gemeenteraad als het burgerinitiatief op de hoogte worden gesteld van de bevindingen van het college over het ingediende handhavingsverzoek.

Omgevingsdienst

Het recyclebedrijf Steenbergen is in 2015 gestart met het bedrijf op het perceel Rhienderstein 14. De bedrijfsactiviteiten zijn in overeenstemming met het bestemmingsplan. Naar aanleiding van klachten over geluid van omwonenden, met name vanuit de straten aan de overzijde van de spoorlijn, heeft de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (OVIJ) in opdracht van het gemeentebestuur controles uitgevoerd. Het ging hierbij ook over steekproefgewijze onaangekondigde controles.

Bij deze controles is geen geluid waargenomen waarmee wet- en regelgeving overtreden wordt.

In gesprek

Hoewel het bedrijf dus volgens de regels de werkzaamheden uitvoert hebben zowel OVIJ als gemeente de ervaren overlast meermalen besproken met het bedrijf. Dit heeft ook geleid tot aanpassingen in de bedrijfsvoering. Zo is een nieuwe weegbrug aangeschaft en zijn de metalen stempels van de kraan voorzien van rubber. Dit om het geluidsniveau te verminderen. Ondanks dat het bedrijf zich dus aan de geldende geluidsnormen houdt, houden gemeente en OVIJ de situatie in de gaten.

Met vertegenwoordigers van omwonenden is enkele malen de situatie besproken en zijn de onderzoeksresultaten (geluidsmetingen) uitgelegd. Ook is aangegeven welke inspanningen zijn gedaan om toch tegemoet te komen aan de door bewoners ervaren geluidsoverlast.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.