Mogelijk geen straf voor geflipte Lochemse 'allah akbar'-roeper

Mogelijk geen straf voor geflipte Lochemse 'allah akbar'-roeper

Een 23-jarige Ilias B. ontloopt mogelijk zijn straf, omdat hij 'ontoerekeninsvatbar' wordt geacht. B. ging op 17 juni door het lint, nadat de politie kwam kijken wat er aan de hand was in het centrum van Lochem. Hij gooide vervolgens onder meer een bloempot richtin een motoragent.

"Allah akbar" riep B. die dag, gekleed in blauwe djellaba (gewaad), meerdere keren richting omstanders. Bezorgde buurtbewoners belden de politie, die een kijkje kwam nemen. Twee motoragenten kwamen ter plaatse. Maar B. bleef niet, maar zette het op een rennen.

Mishandeling

Vervolgens ging het mis. De verdachte begon zich nog wilder te gedragen en gooide een bloempot naar één van de agenten toe, terwijl die nog op zijn motor zat. Ook gooide hij waarschijnlijk ook met een terrasstoel. Even later kon hij alsnog worden aangehouden.

De 23-jarige werd aangehouden voor opruiing en poging tot zware mishandeling. Daarnaast ook voor vernielig, want de bloempot was (uiteraard) niet van hemzelf.

Paranoïde

B. verklaarde bij de rechtbank in Zutphen dinsdag dat het niet goed met hem ging. hij was paranoïde. Volgens hem raakte hij toen de politie kwam in shock door de manier waarop hij door de agenten werd benaderd.

Hij werd opgenomen in een psychiatrische kliniek in Apeldoorn. Maar ook daar ging het mis, want hij probeerde in augustus een bedrijfsbusje te stelen.

De officier van justitie is van mening dat de misdrijven voldoende bewezen zijn. Maar omdat B. in een psychotische toestand was, is vervolging wat het Openbaar Ministerie betreft niet nodig. De rechter doet binnenkort een uitspraak in de zaak. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.