Hoe konden de gevels van deze flats in Zutphen afwaaien?
De schade aan flat Hackfort.

Hoe konden de gevels van deze flats in Zutphen afwaaien?

Het was even schrikken voor Ton Walsemann donderdag. Walsemann is bestuurslid van flat Hackfort in Zutphen, en zag tot zijn grote schrik dat de gevel van 'zijn' flat afgevallen is. 

"Het was wel even schrikken ja! Ik hoopte donderdagochtend al dat de storm onze flat zou besparen." De storm zorgde ervoor dat de gevels van twee flatgebouwen in Zutphen naar beneden kwamen. Zowel flat Hackfort als flat Heeckeren waren de pineut. "Zulke schade hebben we nog nooit gehad. De flat staat hier al 42 jaar, en ik woon er al 17 jaar. Maar we hebben dit nog nooit meegemaakt. Normaal is de schade minimaal." 

"Zowel de garage als de auto die binnen stond zijn verwoest"
Ton Walsemann

De schade is fors "maar voor zover we kunnen kijken is er binnenin het gebouw geen schade. De schade is alleen aan de buitenkant, en in de garage waar de gevel op viel. Zowel de garage als de auto die binnen stond zijn verwoest." Bij flat Hackfort is de schade wat minder. Daar is de gevel namelijk in het bossage gestort vlak naast de flat. Bij beide gebouwen zijn geen gewonden gevallen. 

Lees verder onder de foto... 

De schade aan flat Heeckeren.
© Mircea Plijter

Harde wind

Hoe het ongeluk kon gebeuren is onduidelijk. "Het waait hier natuurlijk wel behoorlijk hard." Beide gebouwen staan vlak aan de IJssel, dat zorgt voor meer wind dan bijvoorbeeld midden in de stad. "Dus de gebouwen hebben het soms zwaar te voortduren. De wind stond pal op het gebouw. De andere flat gaf geen bescherming." Aan het onderhoud zal het volgens Walsemann niet liggen, want "de flat wordt altijd goed onderhouden." 

Verzekeringswerk

Nu is het verzekeringswerk: "Ik heb vandaag al meerdere gesprekken gehad met onder andere de verzekeraar. Nu is het verzekeringswerk, en hopelijk kan het snel gerepareerd worden." 

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.