Overzicht: Dit was de storm

Overzicht: Dit was de storm

De zwaarste storm sinds 28 jaar is gaan liggen, en het weeralarm is niet meer van kracht. Een westerstorm gooide het dagelijks leven over hoop donderdag. En ook in de regio was daar veel van te merken. 

Het grootste incident was aan de Rietbergstraat in Zutphen. Daar is een gevel van twee flatgebouwen afgewaaid en op een garagebox terecht gekomen. De harte wind maakte de gevel los van het gebouw. Door de betonmuur achter de gevel kwamen de woningen niet open te liggen. Het gaat om flat 'Hackfort' en flat 'Heeckeren'. 

Lees verder onder de foto...

 
© LGLD

NL-Alert

Ook werd er donderdagochtend een NL-alert afgekondigd. Er werd geadviseerd om alleen 112 te bellen bij spoed. Dit zodat niet iedereen elke omgevallen boom of kapotte auto doorgeeft aan het noodnummer. Een NL-Alert wordt ingezet bij levens- en gezondheidsbedreigende situaties, zoals een grote brand, een terroristische aanslag, een dreigende overstroming of noodweer.

Lees verder onder de foto...

 
© LGLD

Treinverkeer

Gros van de dag heeft het treinverkeer plat gelegen. Dit omdat NS het niet aandurfde om de treinen het spoor op te sturen. De storm zorgde voor veel storingen en schade aan spoor en bovenleidingen. Verder kwamen er nog voorwerpen zoals takken en bomen op het spoor of op treinen terecht. Vandaar dat NS en Arriva hebben besloten het treinverkeer stil te leggen.

Directeur Operatie van NS geeft toelichting op stilleggen treinverkeer. Lees verder onder de video... 

Blijf binnen 

Het advies van het KNMI was om binnen te blijven wanneer dit mogelijk is. Echter moeten natuurlijk gewoon de boodschappen gedaan worden, aldus een hoop Brummenaren. 

Lees verder onder de video...

Water

Enkele tijd was er in delen van Zutphen, Hengelo en Brummen geen water. Dit doordat waterleidingen van Vitens beschadigd zijn geraakt. Bomen die door de wind uit de grond getrokken zijn hebben met hun wortels leidingen beschadigd. 

Een leidingbreuk in Hengelo.
© Vitens

112 

Bij de brandweer kwamen de hele dag veel meldingen binnen. De brandweer was in de hele regio gekazerneerd. Dit voor meldingen van stormschade. Ook de Veiligheidsregio adviseerde om alleen 112 te bellen bij grote incidenten. Uit de hele regio kwamen meldingen van verschillende soorten stormschade binnen. 

© LGLD
© LGLD
© LGLD
© LGLD

 

Bekijk ook:

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.