Waarom het huwelijk van 1 op de 10 Zutphenaren het niet overleeft

Waarom het huwelijk van 1 op de 10 Zutphenaren het niet overleeft

Zo'n 11,5 procent van de inwoners in Zutphen is gescheiden. Dat klinkt veel, én is het ook. Zutphen is 'koploper' in Gelderland. Dat blijkt uit onderzoek van Gecertificeerde Mediators, een landelijk organisatie die CBS-cijfers analyseerde.

De cijfers liegen er dus niet om. Maar hoe komt het dan, dat we zoveel scheiden in Zutphen? Guido Bakker, van Gecertificeerde Mediators, heeft wel een paar ideeën daarover. Al zijn dat natuurlijk geen keiharde cijfers. "Het interpreteren van de cijfers is vaak wat lastiger, maar we kunnen wel wat logisch nadenken. Harde feiten kan ik er echter ook niet van maken" vertelt Bakker.

Geld en religie

Het gaat om twee opvallende aspecten: geld en religie. Zutphen is niet echt een gelovige stad. Of althans, het aantal mensen dat echt actief betrokken is bij een geloofgenootschap is laag. "In Urk of in Staphorst, twee gemeenten die vrij gelovig zijn, licht het scheidingspercentage vrij laag. In Zutphen is het aantal mensen dat echt actief meedoet in het geloof erg laag. Dus scheiden mensen sneller."

"Zutphen is een relatief arme gemeente in Gelderland"
Guido Bakker

Verder is Zutphen niet echt een gemeente met rijke inwoners. "Zutphen is een relatief arme gemeente in Gelderland. Het aantal mensen met een uitkering is vrij hoog. Wat je daar ziet is dat de scheidingspercentages vaak wat hoger ligt. In Zutphen dus ook, samen met Arnhem en Doesburg."

Verhuizen

Wat dan weer tegenwerkt is dat scheidende stellen het helemaal niet zo makkelijk hebben in Zutphen. "Ik heb jarenlang een praktijk gehad in Zutphen. Het vinden van een huis in Zutphen, na je scheiding, is enorm lastig. Daardoor zie je zelfs dat mensen het scheiden uitstellen. Maar van uitstel komt echter vaak geen afstel."

 

 

Bekijk ook: het hele onderzoek van Gecertificeerde Mediators

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.