Waarom de vangrail van de beruchte IJsselbrugbocht vaak stuk is
Deze week was het weer raak.

Waarom de vangrail van de beruchte IJsselbrugbocht vaak stuk is

Mening Zutphenaar die over de IJsselbrug rijdt richting de Hoven zal het wel eens opgevallen zijn. De vangrail in de bocht na de brug is beschadigd. Lost de gemeente dat dan nooit op? Jawel, maar dan rijdt er gewoon weer iemand tegenaan.

Wordt het dan meer? Ja, bevestigd een woordvoerder van de gemeente Zutphen. Maar de bocht is niet nieuw, die zit er al sinds de 19e eeuw. Lange tijd gebeurde er ook weinig. "Tot ongeveer 2012 werd er ongeveer een keer in de vijf jaar schade gereden in de bocht." Maar dat is niet meer zo. "Sinds enkele jaren is dat veranderd, en constateren we 1 tot 2 keer per jaar schade."

De oorzaak

Het is natuurlijk niet fijn als je te hard door de bocht rijdt, wat niet mag, en dan tegen de vangrail aan klapt. Volgens de gemeente is de smartphone de oorzaak. "De reden hiervoor is met name te zoeken in het smartphone gebruik achter het stuur, zoals bij vele ongevallen tegenwoordig. Bij enkele gevallen is dat ook ter plekke geconstateerd, en heeft de veroorzaker ook de rekening voor het herstel gekregen. De bedragen hiervoor lopen wat uiteen, in het ergste geval is de veroorzaker €2000,- kwijt."

De gemeente kan dus ook weinig maatregelen treffen. "Waar mogelijk kijken we nog naar de bebording, hoe dit beter kan." Maar het smartphoneverbruik verminderen is ook voor de gemeente lastig. "Maar nogmaals, de echte oplossing zit hem in het uitzetten of negeren van je telefoon achter het stuur."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.