Opinie: Op de zeepkist voor een levendige stad
Annemieke Vermeulen.

Opinie: Op de zeepkist voor een levendige stad

Burgemeester Vermeulen schetste in haar nieuwjaarstoespraak in de Buitensociëteit de route naar een levendig Zutphen. Ondernemers, organisaties en de gemeente moeten het gaan doen. Meer samenwerken en elkaars talenten leren kennen. Dan zal ook de buitenwereld Zutphen ontdekken en stroomt de levendigheid binnen. Volgens ons is voor een levendige stad wat anders nodig. Daarvoor moet je een beroep doen op de talenten van je inwoners. Die groep noemde de burgemeester helaas niet.

Lex Hemelaar

Lex Hemelaar

Stadsonderneming Zutphen

Levendige steden kenmerken zich door actieve inwoners. Inwoners die geprikkeld worden om initiatieven te nemen en daar de ruimte en ondersteuning voor krijgen. We hebben het hier niet over de vele vrijwilligers die al heel veel goed werk doen. Het gaat over ondernemende inwoners van wie de focus niet in eerste instantie commercieel, maar maatschappelijk georiënteerd is. Inwoners die verantwoordelijkheid willen nemen in hun leefomgeving en hun ideeën willen omzetten in actie. Inwoners die dit niet als vrijwilligerswerk zien, maar als het werken aan welzijn en welbevinden.

"Wat levert deze lokale kracht Zutphen op?"
Lex Hemelaar

Vaak in combinatie met het maken van producten of het leveren van diensten. Niet voor de grote markt, maar voor de buurt, de wijk of de stad én met een menselijke maat. Maatschappelijke ondernemers dus die je niet moet vertellen dat hun initiatieven verbrokkeld zijn, maar juist moet prijzen om hun eigenheid, zelfstandigheid en sociale innovatie. Zij kunnen de ‘swing’ brengen die Zutphen nodig heeft om een levendige stad te zijn. Wat levert deze lokale kracht Zutphen op? Meer gemeenschapszin, zorg voor elkaar, betekenisvol werk, start-ups en kostenbesparingen in de zorg- en welzijnssector.

De burgemeester zet in op het creëren van een goed ondernemersklimaat. Dat is zeker zinvol en nodig, maar het is een eenzijdige focus. Het haalt wellicht wat ondernemers naar Zutphen, maar levert geen levendige stad op. Die krijg je wel in een klimaat waarin ondernemende inwoners gedijen. De gemeente kan de voorwaarden creëren waarin dit ‘lokale kracht’ klimaat kan ontstaan.

We noemen er een paar:
- Stel maatschappelijk vastgoed beschikbaar voor inwoners tegen gunstige voorwaarden
- Creëer ruimte voor inwoners om hun plannen uit te voeren door ze te ondersteunen en vrij te stellen van sollicitatieplicht
- Reken bij verdienmodellen ook de maatschappelijke meerwaarde en uitgespaarde kosten mee
- Vooral nodig is een gemeente die inwoners aanmoedigt tot actie. Niet vanaf het podium en met de glamour van de Buitensociëteit. Beter vanaf een zeepkist op de markt. Het zou de burgemeester van een levendige stad niet misstaan

 

 

Disclaimer

LokaalGelderland biedt ruimte voor opiniestukken. Echter moeten ze uiteraard wel journalistiek verantwoord zijn. Het opiniestuk is niet geschreven uit naam van LokaalGelderland, maar uit naam van de auteur. Jouw opiniestuk op LokaalGelderland.nl? Neem contact op via [email protected].
Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.