Laffe bedrijfsleider van Zutphense kroeg maakte misbruik van een gehandicapte man
Michael K.

Laffe bedrijfsleider van Zutphense kroeg maakte misbruik van een gehandicapte man

De 23-jarige Michael K. uit Zutphen heeft ruim duizend euro afhandig gemaakt van een gehandicapte man. Dat kwam aan het licht in het programma Opgelicht?!, wat dinsdagavond uitgezonden werd. 

K. werkt café Schatjes in Zutphen. Volgens zijn Facebookpagina is hij bedrijfsleider van de tent. Maar schijnbaar verdient dat niet voldoende. Hij maakte de 24-jarige Jeroen Kreulen uit Apeldoorn 1.673 euro afhandig.  

Spierziekte

Het slachtoffer woont in een verzorgingstehuis. Hij heeft een spierziekte die ervoor zorgt dat hij steeds minder kan. Via de datingapp voor homo's genaamd Grinder nam K. contact met hem op. Het begon met een date, maar het eindigde met hele andere dingen. 

Lees verder onder de foto...

Het slachtoffer.
© Screenshot Opgelicht?!

De dader kwam met het lul-verhaal dat hij problemen had met het betalen van zijn huur. Kreulen bood een helpende hand en wilde hem wel wat geld lenen, omdat hij hierom vroeg. "Hij werd daarna steeds dwingender" vertelt Kreulen.

Het bedrag wat K. wilde lenen liep steeds hoger op. Het begon met een bedrag van 100 euro en het eindigde met een bedrag van 1.673 euro. Hij zou het geld dubbel terugbetalen aan het slachtoffer, maar heeft dat nooit gedaan. 

Kreulen heeft het geld gespaard om op vakantie te gaan. Hij leende het met het idee dat hij het dubbele dan terug zou krijgen, en dus meer had voor zijn vakantie. 

Niet stafbaar

Kreulen heeft de politie opgezocht. Maar dit had weinig nut omdat er geen strafbaar feit gepleegd is. In Nederland is het namelijk mogelijk om een weerloze gehandicapte man ruim duizend euro afhandig te maken. Gelukkig speelt het programma Opgelicht?! als gerecht, en confronteren zij Michael K. 

Wanneer K. geconfronteerd wordt bij café Schatjes voor de deur zegt hij niet te weten waar het over gaat. Wanneer hem gevraagd wordt waarom hij misbruik maakt van een gehandicapte wordt het moeilijk voor hem, en loopt hij weg. 

40 euro

De moeder van het slachtoffer heeft contact opgenomen met de dader. Hij heeft aangegeven bereid te zijn het terug te betalen. Hij heeft nu 40 euro overgemaakt. Even voor zijn administratie: 1.633 euro moet hij nog terug geven. 

Volgens de moeder gaat hij de volgende keer 'iets meer' geld overmaken. Opgelicht?! heeft toegezegd het in de gaten te houden. 

Reclame

Voor het café is het tv-optreden van hun medewerker ook geen goede reclame. Op Facebook krijgen ze bakken met kritiek over zich heen. "5 sterren als jullie van die Michael loon inhouden en die gehandicapte jongen zijn 1673 euro terugbetalen" reageert iemand. "Je bedrijfsleider zal maar zo 'positief' in het nieuws komen" zegt een ander weer. Ook worden zijn Facebookpagina en foto's geplaatst in de reacties op de kritiek. 

Café Schatjes was niet bereikbaar voor commentaar. 

 

 

Bekijk ook: de uitzending van Opgelicht

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.