Toestand zwembad de IJsselslag nog steeds erg onzeker

Toestand zwembad de IJsselslag nog steeds erg onzeker

Gaat het goedkomen met het Zutphense zwembad de IJsselslag? Dat is de vraag waar veel inwoners, politici en de mensen van het zwembad zelf mee zitten. Er zijn tekorten, er is een nieuw interimbestuur en er moest plots een nieuwe manager komen.

Maandagavond sprak de gemeenteraad over het aanvullen van de tekorten over 2015 en 2016 en over een aantal andere zaken omtrent het zwembad. De jaarrekening ligt nog steeds niet op tafel. De accountant wil namelijk nog geen akkoord erop geven.

'Cijfers van een frauduleuze manager'

In 2015 was er een tekort van 82.483 euro, in 2016 een tekort van 107.404 euro. En daar komt nog een bedrag van 71.380 euro bij voor niet gepleegde afschrijvingen. In totaal tus 261.267 euro wat de gemeente moet compenseren.

"Het interimbestuur moet ook gaan kijken hoe het zwembad bestuurd moet worden"
Coby Pennings (wethouder)

Maar volgens Robby van den Broek, van zwemvereniging de IJsselmeeuwen, is dat het daarmee nog niet klaar is. Hij schat dat er nog véél tekorten zullen ontstaan. "Het college gebruikt bovendien gegevens die afkomen van de vorige zwembadmanager. Die kwam de afgelopen tijd in opspraak vanwege onder meer frauduleuze praktijken." Volgens wethouder Coby Pennings heeft de accountant de cijfers geverifieërd.

Interimbestuur

Onlangs maakte de gemeente bekend een interimbestuur aan te stellen. Wethouder Coby Pennings: "Als college hebben wij gemeend en de conclusie getrokken dat het wel heel erg veel gevraagd is voor een vrijwillig zwembadbestuur. Toen hebben we besloten een nieuw bestuur aan te stellen, dat gaat kosten met zich meebrengen. Het interimbestuur moet ook gaan kijken hoe het zwembad bestuurd moet worden."

Er is inmiddels een nieuw (interim-)bestuur gevonden en actief. Het vorige bestuur zou in eerste instantie aanblijven, maar besloot eerder af te treden. Dit vanwege een 'stroomversnelling' en berichtgeving van zaken in de media. Dat was bovendien ook de reden voor het vertrek van zwembadmanager Siem Keijzer, die afgelopen week zijn spullen pakte. Een nieuwe manager is inmiddels aangesteld, door het nieuwe bestuur.

"Is dit wel een goede basis en is dit wat we willen?"
Rick Verschure (Burgerbelang)

Vragenvuur

De wethouder kreeg in het forum een flinke lading vragen van de Zutphense politici te verduren. Rick Verschure (Burgerbelang) deed daarbij een opvallende uitspraak: "Goede actie door een interimbestuur aan te stellen. Maar is dit wel een goede basis en is dit wat we willen?" Opvallend, want Burgerbelang diende zelf een motie in om het college op te roepen een interimbestuur aan te stellen. Voor Verschure ging het "voor mij wel heel snel".

Een groot deel van de politici wil duidelijkheid over de onduidelijkheid in de cijfers. "Er zijn vandaag alleen maar vraagtekens bij mij bijgekomen" stelt SP-raadslid Nils Müller. De gemeenteraad moet nog akkoord geven met het compenseren van de tekorten in 2015 en 2016.

 

 

Bekijk ook: Alle berichtgeving over De IJsselslag

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.