Werk als raadslid vereist veel, maar toch willen vele door
De raad van Zutphen. Ter illustratie.

Werk als raadslid vereist veel, maar toch willen vele door

Gros van de zittende gemeenteraadsleden stelt zich opnieuw beschikbaar voor de volgende periode. Dit ondanks de werkdruk, het niveau van de gemeenteraad en de hoogte van de vergoeding, meldt de NOS

De NOS deed samen met raadsledenvereniging Raadslid.nu hier onderzoek naar. Zowel raadsleden die 'nog maar net komen kijken' als de oude garde wil graag door in 2018. Ook in de regio wordt het landelijke beeld gevolgd. 

Het beoefenen van de taak als raadslid kost veel tijd. Gemiddeld gaat er zestien uur per week in zitten, en daarnaast hebben zij vaak ook nog een fulltime-baan. De werkdruk is daarmee de meest genoemde reden om te stoppen. Geld staat op de tweede plek. 

Geld

Voor hen die veel tijd in hun taak steken verdienen ze te weinig, vind ook Burgerbelang-fractievoorzitter Martijn Siemes:  "Het is je eigen verantwoordelijkheid. Als je niets doet, niemand spreekt, nooit iets leest en alleen op komt dagen op de raadsvergaderingen, dan heb je er een leuk inkomen aan. Als je fanatiek bent en er een dagtaak aan hebt, dan wordt je vet onderbetaald. Dus is het aan het raadslid zelf hoe hij of zij zich in wil zetten" vertelde hij eerder

Het ligt ook aan het verschil tussen dorpen en steden: "Wij hebben een zeer actieve gemeente, er gebeurd hier ontzettend veel en als raadslid ben je daar veel tijd mee kwijt. En zijn echter ook genoeg gemeenten van onze omvang die niet zo worstelen met onze 'grote stadsproblemen' en die hebben het een stuk makkelijker."

Laag niveau

Verder is het niveau van de raadsleden ook nog een ding. Bijna de helft zou dan ook meer scholing willen voor raadsleden. In kleinere gemeenten is die behoefte groter dan in grotere gemeenten, schrijft het onderzoek. 

Bijna de helft van de ondervraagde raadsleden vind het niveau te laag in de raad. En een deel daarvan zegt weer dat het werk daardoor in de problemen komt. 

Loondienst

Dat er gewoon brood op de plank moet komen, en een raadsvergoeding daar meestal niet voor kan zorgen, zorgt ook voor problemen. Veel raadsleden ervaren problemen aan het combineren met een fulltime baan. Een op de vijf raadsleden in loondienst vindt dat zijn of haar werkgever weinig rekening houdt met hun functie als raadslid.

 

 

Lees ook: 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.