Kans op 5 centimeter sneeuw

Kans op 5 centimeter sneeuw

Sneeuw is onderweg naar Nederland. WeerPlaza verwacht dit weekend in delen van het land een wit landschap, in onze regio misschien wel meer dan 5 cm dik.

Vrijdag

Het winterweekend begint op vrijdag al: "De buien bevatten in de loop van de dag vaker natte sneeuw en zodra de avond valt, wordt ook sneeuw mogelijk. Met name in onze regio moeten dan rekening houden met gladheid door sneeuwval" legt een meteoloog uit. "Op een enkele plek kan daar een laagje sneeuw vallen van enkele centimeters. In de rest van het land kan het overigens ook glad worden, maar dan door bevriezing van natte wegen. In de nacht naar zaterdag daalt het kwik namelijk tot rond of iets onder het vriespunt."

Zaterdag

En die gaat zaterdag nog even door: "Zaterdag trekken er talrijke buien over de regio. Hier voornamelijk hagel, natte sneeuw en soms sneeuw. Vanwege de buien kan het kortstondig wit zijn. Zondag wordt een spannende weerdag meldt WeerPlaza. De weermodellen berekenen al bijna een week dat het die dag zal gaan sneeuwen, maar hoe laat en hoe hard is nog onzeker."

Zondag

Zondag is de grootste kans op sneeuw die langdurig blijft liggen. Aan het einde van de ochtend begint de sneeuw. "Vrijwel overal wordt het wit. Het sneeuwdek zal vaak 2 tot 5 cm dik zijn, op de Veluwe en richting het noorden en oosten mogelijk nog wat dikker."

WeerPlaza gaat verder: "Nog niet duidelijk is, hoe lang de sneeuwval aanhoudt. Het sneeuwgebied geeft namelijk de grens naar zachtere lucht aan. Mocht die lucht Nederland inderdaad bereiken dan gaat in de loop van de middag of avond de sneeuw over in regen en loopt de temperatuur op tot rond 4 graden. De sneeuw zal dan overal weer verdwijnen. Indien de zachte lucht ons niet bereikt, dan volgt er een koude maandag met nog meer sneeuwbuien."

Krijgen we dan ook een witte kerst? 

De grote vraag is natuurlijk of we een witte kerst krijgen dit jaar. Volgens MetoGroup, die uitleg geven aan Omroep Gelderland, is die kans er zeker. Op dit moment is het dertig procent zeker dat we een witte kerst krijgen. Normaal gesproken is dit statistisch gezien zeven procent. "Omdat de kerstdagen nog zo'n drie weken voor ons liggen, is het nog niet met zekerheid te zeggen dat de kerstdagen wit zullen zijn. We moeten dus ook weer niet te vroeg juichen."

 

 

Bekijk ook: Het weerbericht in de regio (WeerPlaza)

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.