Actiedreiging bij Eerbeekse kartonfabriek Pillopak om ongelijkheid op de werkvloer

Actiedreiging bij Eerbeekse kartonfabriek Pillopak om ongelijkheid op de werkvloer

Bij de kartonfabriek van Pillopak in Eerbeek dreigen acties vanuit het FNV. Dit omdat een ultimatum is verlopen over een nieuwe loonsverhoging en ongelijkheid tussen medewerkers.

Ton Neijenhuijs, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Er is veel ontevredenheid bij de medewerkers van Pillopak. Er is een hoge werkdruk en de medewerkers worden ongelijk behandeld door twee verschillende loonschalen en verschillende pensioenpremies. In ons ultimatum hebben we een voorstel gedaan voor het samengaan van deze twee loonschalen en een gelijke loonontwikkeling voor iedereen. De directie wil alleen maar bezuinigen, dus is de animo groot om mee te doen met acties. De voorbereidingen zijn daarvoor al opgestart.’

Gelijk werk, gelijk loon

Bij Pillopak wordt sinds 2010 gewerkt met twee verschillende loontabellen. De nieuwe loontabel heeft lagere loonschalen. In het inmiddels verstreken ultimatum heeft FNV als eis neergelegd dat iedereen dezelfde loonontwikkeling moet krijgen. De eis voor de loonsverhoging voor beide loontabellen is 2 procent per 1 juli 2017 en 3,5 procent per 1 juli 2018 met een minimum van 1000 euro verhoging per jaar. Neijenhuijs: "Bovendien zouden de nieuwe loontabellen voor maximaal vijf jaar moeten gelden, waarna nieuwe medewerkers door gaan stromen naar de oude loontabellen. Dan krijg je uiteindelijk wel dat gelijk werk uiteindelijk gelijk wordt beloond."

Pensioenstorting

De laatste eis betreft een eenmalige bijstorting in het pensioenfonds. Deze is ter overbrugging van de overgangsregeling van de VUT vanwege het eenzijdig inleveren van pensioenopbouw. Neijenhuijs: "De leden staan vierkant achter acties. We hebben eindeloos onderhandeld, maar nog steeds ligt er onvoldoende loon. In ons ultimatum hebben we het bedrijf twee weken de tijd gegeven om met onze eisen mee te gaan, maar aan alles komt een eind. Het  ultimatum is eind november verlopen, dus de leden zijn acties aan het voorbereiden."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.