Sinterklaas komt in Zutphen al jaren in hetzelfde weekend aan.

Waarom Sinterklaas dit jaar niet op dezelfde dag aankomt in Zutphen en Warnsveld

  • Sint
  • 12 november 2017 - 08:30

WARNSVELD/ZUTPHEN - Het is al jaren een ritueel dat de Goedheiligman een week na de landelijke intocht aankomt in Zutphen, en ’s middags doorgaat naar Warnsveld. Echter is die planning dit jaar ‘ineens’ anders. 

Sinterklaas en zijn Pieten komen 18 november, wanneer ook de landelijke intocht is, aan in Warnsveld. Een week later zal hij pas met zijn boot aankomen in Zutphen (zoals alle jaren). Volgens ingewijde is die onverwachtse wending te vinden bij de organisatie van het Sinterklaasfeest in Warnsveld. 

Rotzooi

Het zou een complete rommel zijn binnen de werkgroep die de intocht voor het dorp organiseert. Vrijwilligers namen al enkele jaren de benen. Een oud-vrijwilliger vertelt waarom hij gestopt is: “Ik ben gestopt omdat ik er geen plezier meer in had. Er was veel onenigheid binnen de organisatie, vooral op het vlak hoe het uitgevoerd moest worden. Ze zijn van de oude stempel en willen niet vernieuwen, zoals in Zutphen en landelijk wel gedaan wordt. Ook was er nog heel erg veel gedoe over geld, bij de dorpsraad maar ook bij woonzorgcentrum Den Bouw, waar ze aankomen. Ze wilden zelfs dat winkeliers geld gingen inleggen. In mijn tijd is er zelfs een keer geen vergunning aangevraagd.” Aan de kinderen lijkt niet gedacht te worden: “Sinterklaas moet een kinderfeest zijn, maar het is vooral voor de ouderen omdat hij aankomt op Den Bouw.”

Dat de Sint niet op dezelfde dag aankomt in Zutphen en Warnsveld verbaast hem niks: “Samenwerken met Zutphen was er in mijn tijd al niet. Wel werd het op dezelfde dag gepland, want dat is natuurlijk logisch voor de kids. In Warnsveld doen ze alles zelf. De organisatie van het Sintfeest ziet het nog als een eigen gemeente. En ziet niet het nut in van samenwerken met de Zutphense organisatie. Dus dat ze het nu ineens op een andere dag plannen verbaasd mij niks.”

"Wij willen samenwerken maar hun niet"
Vrijwilliger Sinterklaasfeest Zutphen

Niet samenwerken

Een huidige vrijwilliger voor het Sinterklaasfeest in Zutphen zegt ook niet te spreken te zijn over Warnsveld: “Het is arrogantie, ze denken een eigen gemeente te zijn. Wij willen samenwerken maar hun niet! Vreemd dat ze het nu op een andere dag doen. Dat is natuurlijk onlogisch. Maar verder ga ik mij er buiten houden."

De organisatie van het Sinterklaasfeest in Warnsveld was niet bereikbaar voor commentaar.


Wil je ons steunen met een maandelijkse bijdrage?

Reageren? Mail de redactie via reageren@lgld.nl.

Op deze publicatie rust copyright. Onze foto of video gebruiken? Dat kan hier.