Waarom je je schoorsteen schoon moet houden

Waarom je je schoorsteen schoon moet houden

Als de brandweer moet uitrukken voor een woningbrand, is dat een op de drie keer vanwege de schoorsteen. Het is de nummer één oorzaak van een woningbrand, bllijkt uit cijfers van de brandweer.

Zeker in het najaar is het een grote oorzaak. Het wordt weer kouder waardoor veel mensen de kachel weer aanzetten. In Noord- en Oost-Gelderland is het bij een woningbrand één op de drie keer raak. Pas daarna komen de keukenbranden en branden veroorzaakt door een elektrisch apparaat.

Verantwoordelijkheid

De brandweer roept mensen op om hun eigen verantwoordelijkheid te nemen voor de schoortsteen. Eén keer per jaar de veger laten langskomen is niet genoeg, stelt brandweeronderzoeker Richard Scheerder. "Denk niet, de schoorsteenveger komt één keer per jaar dus zal het wel goed zijn. Je moet actief adviezen vragen. Voor de één is eens per jaar vegen prima, voor anderen is het vaker nodig." legt hij uit aan Omroep Gelderland.

De brandweer adviseert vooral om droog hout te gebruiken en het vuur aan te steken volgens de 'Zwitserse Methode'. Maar niet alleen op de juiste manier stoken is belangrijk. Als je nooit stookt is het risico natuurlijk weg, maar als je het maar soms doet kan er ook een vogelnestje inzitten wat voor brand kan zorgen.

 

 

Lees ook: alle adviezen van de brandweer

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.