Steeds meer kieslijsten zijn klaar, maar hoe werkt zo iets?

Steeds meer kieslijsten zijn klaar, maar hoe werkt zo iets?

Hoewel je pas in maart je stem mag geven, vliegen de nieuwsberichten over de kieslijsten je al om de oren. De politieke partijen stellen in het najaar hun lijst vast, maar hoe kom je daar eigenlijk op terecht?

"Dat wordt door de leden bepaald" legt fractievoorzitter Bert Jansen van Bewust Zutphen-Warnsveld (BewustZW) uit. "Je kan je als lid kandidaat stellen." Maar, dat is niet bij alle partijen 'even makkelijk'.

Meelopen

De ene partij begint er al vroeg mee, de ander wacht iets langer met het vaststellen van de kandidaten. D66 begint al in het tweede jaar van het termijn, de periode tussen de verkiezingen. "Dan kunnen mensen meelopen met raads- en forumleden om kennis te maken met de lokale politiek, voor zover ze dat nog niet kennen" legt fractievoorzitter Ingrid Timmer, van D66, uit.

"Soms haakt er iemand af tijdens de gesprekken"
Ingrid Timmer (D66)

"Vanuit daar komen dan mensen naar boven die het interessant vinden om zich verkiesbaar te stellen." Vervolgens wordt er een commissie samengesteld, met daarin de lijsttrekker, voorzitter van het bestuur, een extern persoon en een 'normaal lid'. "Die comissie gaat dan met de potentiële kandidaten praten en geven een advies. Soms haakt er iemand af tijdens de gesprekken."

Punten en je eigen lijstje

Hoe de 'stemming' wordt gedaan om tot de definitieve lijst te komen verschilt per partij, maar gaat meestal redelijk hetzelfde. Bij D66 stelt iedereen zijn eigen lijst samen: "Iedereen stelt, al dan niet op basis van de advieslijst van de commissie, zijn eigen kieslijst samen. Dit doen we  via e-voting (digitaal stemmen, red.). Uit die stemming komt dan een gewogen lijst die later wordt vastgesteld."

Bij BewustZW doen ze het nog enigzins 'analoog'. Leden van de partij kunnen punten geven aan een kandidaat en daarmee wordt de volgorde bepaald. "De leden hebben het uiteindelijk voor het zeggen" vertelt Jansen.

 

 

Lees ook: al het nieuws over de verkiezingen

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.