Brummen alert voor criminelen op de kieslijst

Brummen alert voor criminelen op de kieslijst

De gemeente Brummen is alert voor kandidaat-raadsleden die met verkeerde bedoelingen de lokale politiek willen intreden. De fracties beginnen langzamerhand met het samenstellen van de kieslijst voor de verkiezingen. 

De gemeenteraadsverkiezingen zelf duren nog even, die zijn namelijk pas in maart 2018. Maar wel wordt er door de partijen al druk gewerkt aan de kieslijsten. Iedereen burger kan, als hij of zij door de kiesraad komt, op een kieslijst komen voor een politieke partij. Dus ook een crimineel. En dat is natuurlijk gevaarlijk, want het is niet de bedoeling dat een misdadiger de gemeente gaat besturen. 

Ondermijning

“Ondermijning, want daar gaat het om in ‘vaktermen’ is ook een onderwerp dat in onze gemeente aandacht heeft” aldus een woordvoerder van de gemeente. Eerder is er al aandacht besteed aan ondermijning in de gemeente. Ondermijnende criminaliteit is criminaliteit dat zich vermengt van de onderwereld in de bovenwereld. Dit hoeft dus niet perse in de gemeenteraad te zijn.

"Een goed gevoel is natuurlijk geen garantie"
Frans Bruning, GroenLinks

Ook op landelijk niveau is criminaliteit in de gemeenteraad een veelbesproken onderwerp. Zo waarschuwt Emile Kolthoff, lector ondermijning bij Avans en hoogleraar criminologie aan de Open Universiteit, voor hetzelfde probleem. “Het is niet zo moeilijk om met voorkeurstemmen een raadszetel te bemachtigen” vertelde hij in september van dit jaar in de Volkskrant. “Het is een antwoord van de georganiseerde misdaad op het succes van de overheid in de aanpak van misdaad. Een zeer denkbaar scenario is dat criminelen komend voorjaar bij de gemeenteraadsverkiezingen gaan proberen via democratische weg hun invloed te vergroten. Daar moet je juist nu op gespitst zijn, omdat partijen nu hun kieslijsten samenstellen.”

'Googelen'

Frans Bruning, van de Brummense GroenLinks-afdeling, geeft aan dit onderwerp ook in het achterhoofd te houden: “Wij zoeken onze kandidaten bij de mensen die we langer kennen, en dus vertrouwen. Wij denken dat daarmee dat probleem met een groot deel voorkomen wordt. Alle kandidaten moeten een verklaring ondertekenen waarin ze aangeven wat ze in het verleden gedaan hebben. Of welke zaken niet bij het raadslidschap passen.” 

Natuurlijk bestaat het maken van een kieslijst niet alleen uit bekende vragen: “Wanneer een onbekende zich aanmeldt dan hebben we gesprekken, vragen we reverenties en googelen uiteraard dit persoon. We hebben er een commissie voor, en die gaat alles na bij de kandidaat-raadsleden. Een goed gevoel is natuurlijk geen garantie. Het kan altijd gebeuren. Maar we zijn erg alert.”

Drugscriminaliteit

In juli kwam de Gelderse Commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, al met een oproep richting de gemeente. Volgens Cornielje zouden criminelen invloed willen krijgen in de lokale politiek. Mede omdat bijvoorbeeld drugscriminelen steeds meer de Achterhoek en omgeving als thuisbasis gebruiken. 

 

 

Lees ook: Cornielje: 'pas op voor criminaliteit in gemeenteraad'

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.