Niet iedereen hield zich aan de regeltjes tijdens bronsttijd

Niet iedereen hield zich aan de regeltjes tijdens bronsttijd

Tijdens de bronstijd zijn er op de Veluwe in drie weken tijd veertig bekeuringen uitgeschreven. Ondanks deze bekeuringen is volgens Natuurmonumenten dankzij een samenwerking met onder meer politie en de gemeente Rheden de bronst niet ernstig verstoord.

In september en oktober gaan de edelherten op zoek naar liefde. Strijdlustige herten strijden dan om de opgewonden hindes. De mannetjes burlen, een lokroep voor de vrouwtjes. Dit tafereel trekt altijd voor bezoekers.

Niet ernstig verstoord

"We zijn zeer te spreken over het resultaat," zegt boswachter Jan Potkamp. "Mensen die zich netjes aan de toegangsregels hielden, hebben de bronst volop kunnen beleven, en vooral: de edelherten zijn niet ernstig verstoord."

Natuurmonumenten zegt dat het steeds moeilijker wordt om goed toezicht te houden in de natuurgebieden. Daarom kreeg Natuurmonumenten tijdens de bronst extra hulp van onder meer boa’s van de gemeente Rheden, politie en collega-boswachters van andere natuurgebieden. Ook waren er vrijwillige publieksbegeleiders op de Elsberg, een populaire plek om de bronst te bekijken.

 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.