De drugsdealers in een Zutphense afkickkliniek die nu de cel in mogen

De drugsdealers in een Zutphense afkickkliniek die nu de cel in mogen

Een afkickkliniek: één van de plekken waar je absoluut geen drugs wilt zien. Toch bleek afgelopen weekend dat er volop drugs aanwezig is in de Piet Roordakliniek in Zutphen. Maar de kliniek neemt nu maatregelen.

Tactus, de verslavinszorgorganisatie waarvan de gesloten kliniek is, heeft inmiddels maatregelen genomen. Dat laten zij weten in een reactie aan de pers. "De mensen die de spullen binnengebracht hebben, zijn inmiddels teruggestuurd naar de gevangenis" schrijft Tactus.

Terugval

Enkele gedetineerden luidden de noodklok. Ze waren onder meer bang dat ze zouden terugvallen in drugsgebruik, terwijl dat in zo'n kliniek juist niet de bedoeling is. De vestiging in Zutphen is een gesloten afdeling waar ex-gedetineerden zitten om van hun drugsverslaving af te komen. "In de kliniek werken we aan een ander leven door behandeling, zodat de cirkel van criminaliteit en verslaving wordt doorbroken."

"Denk aan urinecontroles, kamercontroles"
Tactus

Maar dan werkt het niet mee als er volop drugs wordt gehandeld door de gedetineerden. Al is het volgens Tactus niet mogelijk om het 100% 'clean' te houden. De medewerkers van Tactus voeren wel strenge controles uit, maar dat bleek niet genoeg. De controles worden nu aangescherpt. "We controleren altijd, denk aan urinecontroles, kamercontroles, detectie en hebben dit naar aanleiding van de situatie flink verscherpt ook richting bezoekers. "

Terug naar de cel

Het bestuur van de kliniek heeft na de signalen in onder meer de media direct actie ondernomen. Ze reageren streng richtig de dealers binnen de kliniek: ze gaan terug naar een cel in de gevangenis. "Omdat zij hiermee hun behandeling in onze kliniek verspeeld hebben." Naast het terugsturen van enkele cliënten wordt de beveiliging opgeschroefd. "Om een situatie als deze in de toekomst te voorkomen, zijn we bezig met het opschalen van de reguliere beveiligingsmaatregelen en doen we nader onderzoek naar andere maatregelen binnen de wettelijke en financiële mogelijkheden die we hebben."

 

 

Lees ook: Drugs krijgen in een afkickkliniek? In Zutphen kan het

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.