Krijgen we in maart een aftapwet-referendum?

Krijgen we in maart een aftapwet-referendum?

Als het in vele Nederlanders ligt gaan we in maart naar de stembussen voor een referendum. Een referendum om te stemmen over de nieuwe ‘aftapwet’ ook wel de ‘sleepwet’ genoemd. 

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat de helft van de Nederlanders toch voor de wet is. 30 procent is dan weer vel tegen, en 20 procent twijfelt nog. Maar door de grote aandacht in de media voor de aftapwet neemt de steun voor de nieuwe wet fors af. 

“Dan worden we net huisdieren van het land”
Maarten (22)

We vroegen de mening van de Zutphenaren

Wij peilde in Zutphen de mening over de wet. De uitslag blijkt overeen te komen met wat landelijk gemeten is. Vooral jongeren zijn tegen de wet. Quinten (19): “Ik vind het geen fijn idee dat ze overal kunnen rondneuzen. Mijn zoekgeschiedenis, mijn whatsappjes, mijn mailtjes en dergelijke. Daar hebben ze niks te zoeken. Ik heb de petitie getekend, en hoop op een referendum.” 

Maarten (22) die naast hem staat sluit zich daarbij aan: “Ik ga wanneer er een referendum komt ook zeker tegen de wet stemmen. Dit moet niet kunnen. Ik snap de redenen qua veiligheid en terrorisme, maar straks kunnen ze echt alles in de gaten houden. Dan worden we net huisdieren van het land.” 

Aafke (54) gaat wel voor de wet stemmen: “Er moet zeker tegenwoordig van alles aan gedaan worden om terrorisme te kunnen bestrijden. We leven in de tijd van het internet en het online-leven, en ook dat moet beveiligd worden. Er hangen camera’s overal, de politie kan als ze willen je huis doorzoeken en dat moet ook op internet kunnen.” 

Jong

Laurens Klein Kranenburg, van I&O Research, vertelde op NPO Radio 1 welke argumenten ze horen: “Voorstanders zeggen: ik heb niets te verbergen. En het is belangrijk dat de overheid voldoende mogelijkheden heeft om terrorisme te bestrijden.” Tegenstanders van de wet die vrezen voor hun privacy. 

Vooral jonge Nederlanders blijken tegen de wet te zijn. Bij Nederlanders tot 34 jaar is de meerderheid tegen. En vooral 65-plussers zijn weer voor de wet. Ook zijn vooral laagopgeleiden tegen de wet. 

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat de helft van de bevolking van plan is om te stemmen, wanneer er een referendum komt. Dit is hoger dan I&O pelde tijdens het Oekraïne-referendum. 

Wat doet de wet? 

De aftapwet zorgt ervoor dat inlichtingsdiensten zoals de AIVD meer bevoegdheden krijgen. Ze kunnen dan op grote schaal rondneuzen in het internetverkeer. De gegevens die ze verzamelen mogen drie jaar bewaard blijven, en het mag gedeeld worden met buitenlandse collega’s. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.