Waarom Gelderland alleen de regenboogvlag hijsen niet genoeg vindt

Waarom Gelderland alleen de regenboogvlag hijsen niet genoeg vindt

“Het is belangrijk om samen de regenboogvlag te hijsen, maar dat is niet genoeg. Ik wil een Gelderland waarin iedereen zichzelf kan zijn. Dus zolang er mensen bijvoorbeeld bespuugd en weggepest worden om wie ze zijn, hebben we allemaal werk te doen” aldus de provincie.  

Maandag hijsen gedeputeerde Bea Schouten, de Commissaris van de Koning en het COC vier regenboogvlaggen bij het provinciehuis. Daarna start het Regenboogsymposium. Hiermee trapt de provincie de Gelderse regenboogweek af met komende woensdag de nationale Coming-Outdag.

Symposium

Met het symposium wil de provincie gemeenten helpen met de vraag hoe zij de acceptatie van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders kunnen stimuleren. Er zijn in Gelderland grote verschillen tussen wat gemeenten hieraan doen. Nijmegen en Arnhem hebben bijvoorbeeld het Regenboogconvenant van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap ondertekend en ook Zutphen en Zevenaar hebben, of werken aan beleid.

Maar veel gemeenten hebben nog weinig aandacht voor het onderwerp. Bea Schouten: “Ze vinden het soms lastig hoe ze daarmee moeten beginnen. Vaak zijn er weinig middelen en mankracht. Met het symposium willen we gemeenten laten zien dat ze opties hebben, ook de kleinere gemeenten. Uitschelden en soms zelfs mishandeling van LHBT’ers gebeurt namelijk niet alleen in de grote steden.”

Ervaringen

Op het symposium kunnen gemeenten verschillende workshops volgen over onderwerpen als onderwijs, veiligheid en sport. Ook zijn er Gelderse gemeenten die hun ervaringen delen.

Een van de gemeenten is Zevenaar. Tot voor kort was daar geen lokaal punt waar LHBT’ers met vragen terecht konden. Daar komt verandering in. De gemeente haakt aan bij GayOke, een initiatief van twee inwoners van de gemeente.

Regenboogmotie 

Vorig jaar gaven de Gelderse Staten in een Regenboogmotie opdracht aan het college om meer te doen aan de acceptatie van LHBT’ers in Gelderland.

Naast het Regenboogsymposium onderzoekt de provincie ook of de aanspreekvormen bij de provincie zelf veranderd kunnen worden. Mensen die in brieven niet als man of vrouw aangesproken willen worden krijgen dan een genderneutrale optie. Daarnaast zijn er in het nieuwe provinciehuis genderneutrale toiletten gemaakt.

De vier vlaggen worden maandag tussen 12.30 en 13.00 uur gehesen voor het provinciehuis. Woensdag is de nationale Coming Outdag. Deze dag is ingesteld om de acceptatie van LHBT’ers in Nederland te bevorderen. In verschillende Gelderse gemeenten zijn dan evenementen.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.