Wat doen al die spinnen in mijn tuin?

Wat doen al die spinnen in mijn tuin?

De blaadjes vallen van de bomen, het weer is enorm wisselvallig en iedereen is ziek. Kortom: het is herfst. Maar dat zorgt ook nog voor iets anders, namelijk enorm veel spinnen.

Je komt ze overal en nergens tegen. In huis, maar ook in je tuin of in het gangpad achter je tuin. Erg vervelend als je 's ochtends vroeg daar doorheen fietst en maar net een enorm spinnenweb kan ontwijken. Of net te laat bent.

Niet doodslaan!

Maar wat kan je er tegen doen? Niet zoveel. Spinnen zijn zelfs erg belangrijk voor ons: ze eten andere vervelende insecten op die bijvoorbeeld onze gewassen opeten of besmetten.

"Dat heeft juist een omgekeerd effect"
spinnenexpert

Iets wat je niet moet doen is een spin vermoorden. “Dat heeft juist een omgekeerd effect” vertelt spinnenspecialist Koen van Keer tegen het Belgische VTM Nieuws. "Spinnen doen niemand kwaad, integendeel. Ze eten andere insecten op en zijn dus zeer nuttig in huis. Als je een spin gaat doden, is er meer voedsel voor andere spinnen en zullen ze meer eitjes gaan produceren, waardoor er dus meer spinnen zullen bij komen."

Paringstijd

Eigenlijk zijn het er niet meer dan normaal. Maar in deze tijd van het jaar komen ze allemaal naar buiten. Het is namelijks paringstijd voor de meeste spinnen. Ze gaan opzoek naar een vrouwtje of mannetje. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.