Deze vrijwilligers vertellen wat er aan de hand is bij het Leger des Heils in Zutphen

Deze vrijwilligers vertellen wat er aan de hand is bij het Leger des Heils in Zutphen

Er was nogal het een en ander aan de hand bij de winkel van het Leger Des Heils in Zutphen. Een ruzie binnen het bestuur deed de tweedehands-kledingwinkel sluiten. De vrijwilligers zijn nu naar de pers gestapt. 

"Het zit nu in een broeiende doofpot"
Lida Hiddink

Op maandag 24 juli begon het gedoe (al). De korpsofficieren besloten toen een half uur voor openingstijd de winkel te sluiten. Volgens het personeel zonder enige reden. “Wij vrijwilligers werden letterlijk de winkel uitgezet. Wij als team waren enorm druk geweest voor de uitverkoop. De klanten staan voor de deur en begrijpen niets van, ineens een briefje op de deur. Dat de winkel dicht blijft. Wij als team zijn enorm aangeslagen, verdrietig, niet begrijpend waarom, wij de winkel zijn  uitgezet” vertelt Lida Hiddink, namens het team vrijwilligers.

Waarom ze "de straat op gejaagd" zijn weten ze niet. "We hebben gevraagd en gesmeekt om een reden. Het zit nu in een broeiende doofpot. En dat is voor ons heel vervelend."

"De mensen mopperen en wilde verhalen doen de ronde"
Lida Hiddink

'Wilde verhalen'

Nadat het sluiten aandacht kreeg op deze nieuwswebsite hebben de vrijwilligers besloten naar de pers toe te stappen: “Wij vrijwilligers komen onze klanten tegen in de stad, in de winkels, op de markt en op straat. De mensen mopperen en wilde verhalen doen de ronde. ‘De vrijwilligers hebben de boel gestolen, de vrijwilligers hebben vreselijke ruzie’ niets van dat alles is waar. We zijn verdrietig als je die onmacht bij de mensen ziet. Dat de klanten zo reageren begrijpen we. Wanneer er zo veel onduidelijkheid is, krijg je deze verhalen. Het maakt het voor ons Team heel moeilijk, om dat uit te leggen.”

Hoe nu verder? 

De vrijwilligers willen de winkel niet in de steek laten. Hun hart ligt daar. “De kledingwinkel van het Leger Des Heils, in de Laarstraat te Zutphen, is al jaren een begrip in Zutphen. Met 13 vrijwilligers bestuurden we de winkel. Vrijwilligers die er al jaren werken. Een collega 21 jaar, en de rest van de vrijwilligers, 2 tot 10 jaar. Mensen met de geloofsovertuiging, andere collega’s, die het leger steunen, maar als doel, om de minder bedeelde mensen in de maatschappij te helpen. Veelal vrijwilligers, die een arbeidsverleden hebben, gepensioneerd zijn, maar zich in willen zetten” legt Hiddink uit. 

"Wij vrijwilligers willen zich ten alle tijden weer inzetten voor de kleding winkel"
Lida Hiddink

Stoppen dat gaat volgens hen niet zomaar: “Wij vrijwilligers willen zich ten alle tijden weer inzetten voor de kleding winkel. Onze mensen en klanten weer helpen, maar dan wel onder een nieuwe leiding. De korpsofficieren hebben deze catastrofe veroorzaakt.”

Eerder spraken we al met Menno de Boer, van de Zutphense tak van het Leger des Heils. De Boer bekleed een functie binnen het bestuur.  “Er zijn gesprekken gaande onderling. Zolang de gesprekken gaande zijn ga ik daar niet inhoudelijk op in” vertelde hij toen. Tot op heden zijn de gesprekken nog steeds niet gevoerd. "Ik ga hier niet op in totdat de gesprekken zijn gevoerd" reageert de Boer op het verhaal van de vrijwilligers. 

Volgens Hiddink is er inderdaad een gesprek geweest: "Er is een gesprek geweest. Daarbij is alleen voorstel gedaan. Binnenkort krijgen we daar meer over te horen." 

 

 

Lees ook: Ruzie doet winkel Leger des Heils in Zutphen (tijdelijk) sluiten

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.