Waarom dierenartsen sneller zelfmoord plegen
Foto ter illustratie.

Waarom dierenartsen sneller zelfmoord plegen

Dierenartsen hebben vaker last van psychische klachten. Ook plegen ze vaker dan gemiddeld zelfmoord. Zo’n drie van de honderd overlijdensgevallen gaat om zelfmoord. 

Hoe dit komt? Volgens de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde, die in oktober in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde uitgebreid stil staat bij dit probleem, door de druk die toeneemt voor deze hulpverleners. Mensen stellen steeds meer eisen, vertelt dierenarts en KMvD-bestuurslid Tjerk Bosje aan De Gelderlander. “Toen ik ging studeren en een kat ziek was, kreeg die een klap op zijn kop. Nu is een poes veel meer onderdeel van het gezin.” Het dagblad spreekt ook met dierenarts André Bruns (53): “Een huisdier wordt door mensen steeds meer gezien als een gezinslid, en wordt dus veel belangrijker. De bereidheid om meer voor het dier te doen, is groter.”

Tuchtzaken

De verzorging die een dierenarts biedt wordt niet door iedereen gewaardeerd. jaarlijks worden er zo’n zeventig tuchtzaken aangespannen tegen dierenartsen. Men is het dan niet eens met de manier waarop hun huisdier behandeld is. 

"Het heeft met de beschikbaarheid van de middelen te maken"
VU-hoogleraar suïcidepreventie

Daarom start de Koninklijke Maatschappij voor Diergeneeskunde volgend jaar een campagne om dit onderwerp bespreekbaar te maken. 

Makkelijke dood

Dierenartsen die psychisch in de knoop zitten kunnen makkelijker dan gemiddeld zelfmoord plegen. “Het heeft met de beschikbaarheid van de middelen te maken. Voor anesthesisten geldt dat zeker, maar ook dierenartsen hebben het spul gewoon in de kofferbak en weten hoe ze de juiste hoeveelheid voor zichzelf moeten uitrekenen. Als ze wanhopig worden en ze beschikken over de middelen, kan een impulsieve reactie er voor zorgen dat ze de streep over gaan” legt VU-hoogleraar suïcidepreventie Ad Kerkhof uit. 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.