Waarom Zutphenaren liever series kijken dan Bronckhorsters

Waarom Zutphenaren liever series kijken dan Bronckhorsters

Zutphenaren houden van een avondje bingewatchen. Door gaan tot diep in de nacht met steeds als smoes: “Nog één aflevering Game of Thrones dan.” Mensen uit Bronckhorst vinden het juist maar niks. Dat blijkt uit een enquete van LokaalGelderland. 

Ruim 72% van de Zutphenaren kijkt graag series, van de Brummenaren is dit 69% in Lochem 55% en in Bronckhorst ‘maar’ 29%. Zutphenaar Maaike (16): “Ik kijk elke avond een aflevering van de serie die ik volg. Of nouja, meestal wel meerdere. Ik probeer wel altijd voor middennacht te slapen.” In alle gemeenten zijn de fanatieke netflix-kijkers vooral tussen de 14 & 27 jaar. 

Liever tv

Een Bronckhorster, ook een meisje van 16, kijkt veel liever films: “In het weekend kijk ik altijd wel een film. Maar doordeweeks gewoon een beetje tv. Aan series ben ik nog niet begonnen.” 

Echter is urenlang bingewachten niet goed voor je. De Vlaamse communicatiewetenschapper Liese Exelmans deed voor het eerst onderzoek naar de invloed van bingewatchen op je nachtrust. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in Journal of Clinical Sleep Medicine. Uit het onderzoek blijkt dat tachtig procent van de 18 en 25 jarige regelmatig meerdere afleveringen achter elkaar kijkt. Gemiddeld zijn dit er drie tot vier. Een aflevering duurt meestal rond de 40 minuten, dus dat is al snel 160 minuten bij vier afleveringen. Maar het onderzoek schrijft ook dat een op de drie jongeren minder goed slaapt dan een leeftijdsgenoot die niet bingewatcht. 

Het verschil zit 'm niet in de uren die iemand slaapt, maar in de kwaliteit daarvan. "Het blijkt dat de meesten gewoon ruim 7,5 uur slaap halen. Daar is eigenlijk niks mis mee", zegt Exelmans tegen NOSop3. "We hoorden vaak dat het lang duurde voordat ze in slaap vielen en ook 's nachts werden sommige ondervraagden regelmatig wakker." Ze worden geregeld vaker wakker: "Proefpersonen geven soms aan vaak wakker te worden en dat het langer duurt tot ze in slaap vallen. In dit geval rapporteren mensen dat ze slecht geslapen hebben, terwijl zij daarna wel in een diepe slaap terecht zijn gekomen."

Lees verder onder de video...

Maar wat als ik toch wil bingewatchen? 

Stel je wilt toch een bak afleveringen van Dexter er doorheen jagen, dan kun je het beste even ontspannen voordat je gaat slapen: "Of dus een half uurtje gewone televisie kijken", zegt Exelmans. Want gewone tv is anders dan series: "Die spanning die series veroorzaken, blijkt er bij de meeste televisie niet te zijn. Bovendien komen programma's op tv ten einde, terwijl er bij on demand-diensten geen limiet is op wat je kunt kijken." En als je blijft kijken, dan is stoppen moeilijk: "Je moet dus echt in actie komen om te stoppen met kijken. Dat blijkt voor veel mensen lastig. Daar is discipline voor nodig." 

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.