Wat er te doen is tijdens het Chocoladefestival dit jaar
Het festival vorig jaar.

Wat er te doen is tijdens het Chocoladefestival dit jaar

Vorig jaar hebben er al zo’n 40.000 bezoekers kunnen genieten van het ’bruine goud’. Huub Janson van Bonbonatelier Janson is initiatiefnemer van het festival en probeert, samen met zijn dochter Rineke, jaarlijks op originele wijze dit festival op de kaart te zetten.

Met nu ook dit jaar (zondag 24 september) weer een gevarieerd programma, aldus de organisatie. Zo tref je in de Korte Hofstraat de winkel van Bonbonatelier Janson: het ’kloppende (chocolade-)hart’ van Zutphen. In het verlengde van deze straat loop je door de Lange Hofstraat: hier zal het Cacao museum uit Amsterdam een mooie en leerzame tentoonstelling laten zien over de herkomst van chocolade en zullen zij verrassende artikelen verkopen die ook vervaardigd worden uit cacao. Kijk, voel, ruik en vraag maar raak!

Walburgiskerk 

En wie verder loopt komt uit bij de Walburgiskerk. Zangeres Vivienne Aerts en professioneel toetjes maker Ted Steinebach komen optreden in deze prachtige historische kerk. Hierbij zullen ze een eetbaar muzikaal schilderij creëren van 6x4 meter. Steinebach maakt live een schilderij van dessert ingrediënten terwijl Aerts daar een muzikaal soundscape bij improviseert. De eetbare schilderijen varieëren van vorm, kleur en grootte en moderne schilders zoals Jackson Pollock en Karel Appel. Vocale jazz, apps, loops en samplescomplimenteren de interpretaties van de meesters met zoetigheid.

De optredens zullen plaatsvinden op zondag middag 24 september om 12:30 inloop / aanvang 13:00 uur en om 15:00 inloop / aanvang 15:30 uur in de Walburgiskerk aan het ’s Gravenhof. Voor dit optreden zullen maar 400 mensen publiek in de kerk mogen om dit programma onderdeel mee te maken. En na het schilderen van het werk mag het je het schilderij opeten. De toegang bedraagt in de voorverkoop €5,00. Wil je hier ook live bij aanwezig zijn en genieten van deze hoogstaande beleving? Bestel dan kaarten.

In de Laarstraat wordt de straat gezellig ingericht met als centrale thema oud Hollandse spellen met en van chocolade. In de Korte Beukerstraat kunnen bezoekers genieten van een modeshow en van een speciaal voor het festival ontworpen Living Statue verzorgt door Adorabel Theater.

In de Turfstraat gaan verschillende kunstenaars schilderen en mozaiëken met chocolade.

De markten

Op de Houtmarkt worden diverse kinderactiviteiten georganiseerd . Er is een zweefmolen en de kinderen mogen ook als ware Picasso's hun eigen chocoladeschilderij maken, waar ze hun vingers bij kunnen aflikken. Op de Groenmarkt is een groot chocoladefondue, kunt u bij de slijterij ge- nieten van een proeverij, worden er kook-clinics gegeven en zijn er diverse chocolatiers die hun kunsten laten zien, evenals op de Zaadmarkt. In de kelder van Cambrinus, de Zutphense Hanzestadbrouwerij zal eigenaar Gerrit Wolf verras- sende combinaties laten proeven met bier en het bruine goud.

In de Beukerstraat zal er bij Jamin en Banketbakkerij Jolink een demonstratie te zien zijn. En… er is nog meer! Op de Nieuwstad kan men onder andere het bakken van chocoladebroodjes in een Achterhoekse bakoven, appels ondergedompeld in chocolade, en pannenkoeken met chocolade. Ook is er een boottocht, ga naar Rijkehage voor een van de chocolade boottochten op de Berkel.

Voor de kids

Voor de derde keer op het chocoladefestival is de 'HIP Kids Choco Color Run'. Dit is een hardloopwedstrijd voor kinderen, waarbij het niet zozeer gaat om winnen, maar om meedoen. De kinderen lopen een rondje van 500 meter, waarbij de finish bestaat uit veel kleur- poeder in chocoladekleuren, dat gegooid wordt en waar zij doorheen lopen. Meedoen is gratis en het startschot (bij de fontein) klinkt om ongeveer 13:00 uur.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.