Oude IJsselbrug weer open: Terugblik op de werkzaamheden

Oude IJsselbrug weer open: Terugblik op de werkzaamheden

Auto's kunnen weer over de Oude IJsselbrug rijden. Na twee maanden is de brug weer geopend voor verkeer. En in die tijd is een hoop gebeurd. Een terugblik op de werkzaamheden. 

Afsluiting

De Oude IJsselbrug was vanaf 26 juni niet meer toegankelijk voor gemotoriseerd verkeer. Basisschoolkinderen mochten die ochtend spelletjes doen op de brug onder toeziend oog van wethouder Oege Bosch. 

Zondagnacht ging de brug dicht voor verkeer. Kinderen van basisscholen deden er maandagochtend spelletjes op. Iets wat normaal nooit mag. Wethouder Oege Bosch gaf uitleg over wat er staat te gebeuren op de brug, en daarna is hij officieel ‘afgesloten’. 

Verkeersregelaars

Om te zorgen dat auto's toch niet over de brug reden stonden er dag en nacht verkeersregelaars bij de brug. Tijn is daar één van. 

Toch was er iemand die moeite had met de verkeersborden en verkeersregelaars. Hij reedt toch de brug op, en kwam vast te zitten. 

De auto op de brug.
© Facebook: Ron Hendriksen

 

De kleur

Ondanks dat niet iedereen het eens is met de kleur, is er veel werk verricht om de brug te schilderen. Zo heeft bijvoorbeeld Louis veel potten verf gezien de afgelopen twee maanden. 

Alleen maar mooier

Voor automobilisten is het vervelend dat de brug eruit lag. Maar hoe is dat voor de omwonende? “Het is een megaoperatie, en die heb ik als overbuurman voorlopig” vertelt een man - “zolang je m’n naam maar niet opschrijft” - die aan oprit van de brug woont. 

Lees verder onder de foto...

Voetgangers en fietsers kunnen nog wel over de brug.
© Richard Heeringa


“Vervelend? Ja natuurlijk is het vervelend om bouwverkeer in de straat te hebben. Maar dat heeft iedereen wel eens gehad. Het wordt er alleen maar mooier op” vertelt ze. “Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, en wie wat moois voor de deur wil hebben moet aan korte nachten lijden” vertelt ze lachend. 

"De werklui willen nog wel eens een babbeltje maken"
Buurtbewoner

De vrouw, die al zeven jaar met pensioen is, vindt het ook wel wat hebben. “Wanneer het zonnetje schijnt ga ik lekker buiten zitten. Dan bekijk ik wat ze allemaal uitspoken in mijn straatje. Prachtig!” Gezellig is het ook: “De werklui willen nog wel eens een babbeltje maken. En ook de fietsers die moeten kijken waar ze heen moeten zijn altijd vriendelijk.” 

Lees verder onder de foto...

 
© Richard Heeringa


Buiten de korte nachten vindt ze het allemaal wel prima. “In augustus ga ik een weekje naar Spanje. Wanneer ik terug kom zijn ze klaar met de brug. Wat wil je nog meer?” 

Foto's

Er zijn zoals boven te zien is veel foto's gemaakt tijdens de werkzaamheden. Zo ook Steven de Vries deed dat, hij maakte met zijn drone wat foto’s van de werkzaamheden. 

Schepen voeren materialen en werktuig af en aan.
© Steven de Vries
Wie goed kijkt ziet de pionnen staan.
© Steven de Vries
De IJsselkade ziet er nogal zanderig uit.
© Steven de Vries
Het totaalplaatje.
© Steven de Vries

Het licht zien

Nu de brug af is kunnen we genieten van de mooie dingen. Zo bijvoorbeeld de verlichting. De Oude IJsselbrug wordt een stuk hipper dan ooit na de renovatie. Bijpassend aan de naastgelegen Marstunnel wordt de brug met gekleurde lampjes voorzien.

De nieuwe verlichting in de brugbogen.
© Gemeente Zutphen

De brugbogen en de scheiding tussen het voet- en fietspad zijn voorzien van verlichting. En die verlichting in is niet altijd hetzelfde. De kleur past zich aan aan de temperatuur buiten.

De verlichting verandert van kleur.
© Gemeente Zutphen




De verlichting verandert van kleur.
© Gemeente Zutphen

 

 

Er is veel geschreven over de werkzaamheden. Lees hier alle nieuwsberichten

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.