Onderzoek naar mogelijkheid hergebruik van bovenbouw kanaalbruggen
Een van de bruggen over het kanaal.

Onderzoek naar mogelijkheid hergebruik van bovenbouw kanaalbruggen

Dit najaar worden de drie kanaalbruggen over het Apeldoorns Kanaal vervangen. Het gaat om de Hallsebrug, Eerbeeksebrug en Coldenhovensebrug. Deze voldoen na de vervanging weer helemaal aan de verkeerstechnische eisen. Ook als het gaat om het zware verkeer zoals landbouwvoertuigen. Burgemeester en wethouders hebben afgelopen dinsdag besloten om te onderzoeken of het mogelijk is om de bestaande bovenbouwen van de bruggen terug te plaatsen op de nieuw aan te leggen bruggen.

Uit het aanbestedingstraject voor de drie nieuwe bruggen is namelijk gebleken dat het plaatsen van één of meerdere bovenbouwen niet mogelijk is binnen het beschikbare budget. Ambtelijk onderzoek moet nu uitwijzen of het hergebruiken van bestaande bovenbouwen op één of meer bruggen technisch en financieel wel haalbaar is.

Uit onderzoek in 2008 bleek dat de drie kanaalbruggen in onze gemeente in slechte staat zijn. Dit voorjaar is de gemeente gestart met een inkooptraject dat tot doel heeft de drie bruggen nog dit jaar te vervangen door nieuwe duurzame bruggen met een levensduur van 100 jaar. In het offertetraject is als uitgangspunt meegenomen dat de nieuwe bruggen in de toekomst beweegbaar gemaakt moeten kunnen worden. In de uitvraag aan de marktpartijen is het bovenwerk van de bruggen als mogelijkheid opgenomen. Dit vanuit de gedachte dat als de aanbesteding financieel meevalt er ruimte is om ook een bovenbouw op één of meerdere bruggen te bouwen. Verder is er gekozen voor een inkoopvariant waarbij de gemeente als opdrachtgever te maken heeft met één opdrachtnemer die de bruggen ontwerpt en bouwt.

Onderzoek

Uit het aanbestedingstraject blijkt dat het beschikbare budget niet voldoende is om één of meerdere nieuwe bruggen te voorzien van een bovenbouw. Het college heeft daarom besloten om van die optie geen gebruik te maken. B&W laat nu onderzoeken of het financieel wel haalbaar is om één of meer bestaande bovenbouwen terug te plaatsen op de nieuwe kanaalbruggen. Dit heeft een puur esthetische waarde; de bovenbouwen hebben namelijk geen functie. Binnenkort verstrekt de gemeente meer informatie over de daadwerkelijke vervanging van de drie kanaalbruggen en de planning van de werkzaamheden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.