Schreeuwen of leren liegen; Gebeurde het bij dit internaat in Lochem?
De Koran.

Schreeuwen of leren liegen; Gebeurde het bij dit internaat in Lochem?

Na ongeveer 11 jaar sluit het betwiste internaat Al Islah in de bossen bij Lochem. Enkele ouders waren het niet eens met de wijze waarop de begeleiders werkten, anderen vonden dat het internaat de koranopvoeding perfect verzorgde. 

De krant Trouw sprak met een groep ouders. Uit het uitgebreide interview blijkt dat er veel verkeerde dingen gebeurden bij het internaat. Tenminste, als de ouders de waarheid spreken. De school spreekt in ieder geval alle klachten tegen.

Koranteksten

In het internaat verbleven zo’n zesendertig kinderen. Na lessen op het Staring College, fietsten de kinderen in een kwartiertje naar het internaat toe aan de Amperseweg. Daar krijgen de kinderen onder andere koranlessen.

Dat is nu voorbij. Althans, voor de huidige ‘bewoners’ blijft het internaat nog open. Maar nieuwe aanwas komt er niet. Per aankomend schooljaar stopt het internaat. De aanwas van het verleden kwam uit heel het land, maar vooral uit de Randstad.

"We merken dat leerlingen die bij Al Islah verblijven het uiterst zwaar hebben (...)"
Nico Woonkink, Staring College

Zwaar

De leerlingen hadden het erg zwaar. Niet alleen volgens hunzelf, maar ook volgens hun ouders én de directie van de middelbare school. Bestuurder Nico Woonkink tegen de krant: “We merken dat leerlingen die bij Al Islah verblijven het uiterst zwaar hebben met de combinatie van het volgen van voortgezet onderwijs, de koranlessen en het verblijf bij Al Islah - vaak ver van huis."

Omdat de leerlingen het zo zwaar hebben, stopt het internaat ermee. Lichtelijk vreemd, want je kan natuurlijk ook het lesprogramma of de begeleiding aanpassen. Maar nee, het internaat is meteen rigoureus. Al spelen de financiën ook een grote rol, legt directeur en sjeik Saïd El Mokadmi uit. Ouders betalen een jaarlijkse bijdrage van 2200 euro. Daarnaast verzameld de organisatie geld via donaties doormiddel van potjes bij veel Marrokaanse winkels.

EenVandaag besteedde in 2007 al aandacht aan het betwiste internaat.

Klachten

Maar goed verliep het verblijf niet, volgens enkele ouders die hun verhaal deden tegenover de Trouw. In het huiswerkuurtje was geen begeleiding, en de schoolprestaties van sommige leerlingen gingen achteruit. "Toen we daar iets van zeiden, was het: de basisschool heeft uw zoon een verkeerd advies gegeven." vertelt moeder Yassmine (gefingeerde naam) tegen de krant.

Een andere moeder is vervolgens enkele maandenlang naar Lochem komen rijden. Om toezicht te houden, maar vooral om extra hulp en uitleg te bieden. Het bestuur van het internaat was daar echter minder blij mee: na een tijdje was ze niet meer welkom.

’40 uur straf’

Maar wat volgens de ouders echt extreem was, waren de straffen. Al spreekt directeur El Mokadmi dat tegen. "Er werd soms geduwd en getrokken aan de jongens.” vertelt Abdelhamid, wiens zoon op het internaat zat. “Maar ze moesten ook gerust om elf uur 's avonds nog de toiletten schoonmaken of gebouwen stofzuigen. Ongeacht of het kind de volgende dag een examen heeft." Hij haalde zijn zoon van het internaat af.

"Je weet toch wel dat het bos vol monsters zit?"
begeleider tegen leerling

Een glas frisdrank om laten vallen, kon je maar beter voorkomen. Dat merkte de zoon van Yassmine. Hij kreeg namelijk 40 uur straf daarvoor. "Hij is ook eens naar buiten gestuurd, alleen het bos in. Voordat ze de deur achter hem dichtsloegen werd er nog bij gezegd: 'Je weet toch wel dat het bos vol monsters zit?'."

Tegenspraak

In het interview van de krant, heeft directeur El Mokadmi voor elke klacht wel een antwoord. Schreeuwen tegen de leerlingen? "Als die bewuste medewerker praat, gaat automatisch het volume van zijn stem omhoog. Hij preekt ook wel eens in Almelo, daar heeft hij geen microfoon nodig." Of de klachten van de moeders? "Niemand is goed genoeg in hun ogen. Wil je je zoon zelf opvoeden, geen enkel probleem."

"Dat kan ik hier met een big smile zeggen."
directeur Saïd El Mokadmi

De journalist van de krant moest ook de andere kant van het verhaal zien vond de directeur. Hij nodigde drie moeders uit die wel tevreden waren. Straf? Dat verdienden de leerlingen soms volgens de moeders. "Er zijn vier ouders die negatief zijn. We hebben er hier honderden gehad die tevreden waren. Dat kan ik hier met een big smile zeggen."

‘Liegen mag, tegen ongelovigen’

Ook nieuwswebsite GeenStijl kreeg lucht van het uitgebreide verhaal van Trouw. Hoewel zij nogal direct zijn in hun berichtgeving, viel hun ook een bepaalde uitspraak erg op. Vader Abelhamid: ”Wij hoorden van de directie van het Staring College dat een jongen op school loog. En toen hij daarop werd aangesproken, zei hij dat hij op het internaat had geleerd dat hij tegen ongelovigen mocht liegen."

Het Staring College bevestigd het incident, maar het internaat zegt dat het absoluut niet klopt. “Maar ja dat mag want bij Trouw zijn ze ook ongelovig.” stelt GeenStijl.

Al Islah blijft wel actief. Door heel Nederland blijven ze avond- en weekendonderwijs aanbieden.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.