Vrije Slag door Zutphen dit jaar tweedaags evenement
De Vrije Slag in 2015.

Vrije Slag door Zutphen dit jaar tweedaags evenement

De Vrije slag door Zutphen wordt dit jaar geen eendaags, maar tweedaags evenement. Op zaterdag 19 augustus is het traditionele open water feest voor de zwemliefhebber in de Berkel. Voor gezinnen en beginnende openwater zwemmers zijn de afstanden 250 en 500 bij uitstek geschikt en bij de geoefende zwemmer zijn natuurlijk anderhalf of drie kilometer de favoriete afstanden.

Ook voor het koningsnummer op zaterdag, de Zutphense Halve Mijl (920 meter) is weer volop belangstelling. De deelnemers lopen in optocht van de inschrijftafel richting stad om vandaaruit naar de finish te zwemmen. Voor alle afstanden zijn nog kaarten in de voorverkoop. Belangstellenden wordt geadviseerd daar gebruik van te maken. De run op kaarten groeit elk jaar en de kans op een uitverkochte afstand is aanwezig. 

Na het succesvolle experiment van H2O in 2016 (1150 meter van haven naar haven) vindt dit jaar voor het eerst sinds 1959 weer de roemruchte zwemtocht Cortenoever-Zutphenplaats. Al kunnen de zwemmers niet de hele tocht van 7 kilometer zwemmen. In verband met werkzaamheden aan kade en Oude IJsselbrug, kunnen de zwemmers de brug niet passeren. Door de gedeeltelijke stremming is de onderdoorgang te nauw om zwemmers en schepen te laten passeren. Voor 2017 betekent dit dat de finish in De Vispoorthaven is en niet in de Noorderhaven. Dit jaar zwemmen de deelnemers dus 6020 meter. "De belangstelling onder geoefende zwemmers is enorm groot. Alle deelnamebewijzen waren in december al binnen drie weken uitverkocht" meldt organisator Paul Post. Parcours en afstand schijnen uniek te zijn voor openwatertochten. Behalve de Lektocht is er eigenlijk geen vergelijkbaar open water evenement.  Deelname is alleen voor zwemmers die aantoonbare ervaring hebben in lange afstanden onder vergelijkbare omstandigheden.

Meetapparatuur

Vorig jaar introduceerden ze de 'Zutphense Kaas'. Deze met speciale meetapparatuur uitgeruste boei geeft continue gegevens door over de kwaliteit van het water en de watertemperatuur in de Berkel. Belangstellenden kunnen, wanneer zij willen, via de website zien wat de stand van zaken is. De belangstelling voor dit unieke apparaat is overweldigend. Dit jaar maken organisatoren van triathlons en open water evenementen uit het hele land gebruik van deze voor Zutphen ontwikkelde techniek. De kaas wordt donderdagmiddag de Berkel geïnstalleerd. 

Kluizen, fietsen, telefoons, winkelwagen en andere obstakels waren in de afgelopen jaren de buit bij de schoonmaakactie door de duikers van Albacare die het hele traject in de Berkel inspecteren. Op vrijdag 11 augustus om 19:30 vindt deze cleansweep plaats. Pers die aanwezig wil zijn bij de tewaterlating kan contact opnemen met de organisatie.

Vies water? 

"Over zwemmen in open water zijn veel misverstanden. Dat je er ziek van kunt worden is er één van. Wij geloven daar niet in en willen aantonen dat ons oppervlaktewater steeds schoner wordt en steeds meer plekken geschikt zijn om te zwemmen" aldus Post. "Om die reden doen wij samen met het RIVM onderzoek naar blootstelling aan antibioticaresistente bacteriën door zwemmen in oppervlaktewater. Veel van onze deelnemers werken mee aan dit onderzoek."

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.