Eierschandaal houdt Nederland bezig; ook lunchroom het Volkshuis in Zutphen
Kok Jos Zijlmans.

Eierschandaal houdt Nederland bezig; ook lunchroom het Volkshuis in Zutphen

Is je eitje wel veilig? Dat is wat veel mensen zich afvragen na de eiercomotie van afgelopen week. Tientallen eieren bleken namelijk vergiftigd door het gebruik van een bepaald bestrijdingsmiddel tegen bloedluis.

Niet alleen thuis checkten mensen de codes van de eieren uit de koelkast, maar ook restaurants moesten uitkijken. Want ook klanten maakten zich zorgen of het eitje van het restaurant wel veilig was, die code kan je namelijk niet zelf controleren.

"Er waren zeker klanten die ernaar vroegen"
kok Jos Zijlmans

Zwart op wit

Dat gebeurde ook bij café/lunchroom Het Volkshuis in Zutphen. "Er waren zeker klanten die ernaar vroegen" vertelt kok Jos Zijlmans. "Maar we konden ze verzekeren: onze eieren zijn veilig." Na het nieuws belde hij namelijk meteen met de leverancier. "We hadden ook zelf de codes gecheckt en gezien dat het in orde was, maar je wil toch zekerheid. De leverancier kon ons zwart op wit bewijzen dat er geen verkeerde eieren bijzaten." 

Codes

De eieren die écht onveilig zijn zijn al lang uit de schappen gehaald. Maar de kans bestaat dat er nog eieren rondzwerven bij mensen thuis. Het gaat om de stof 'fipronel'. Echter is het niet heel onveilig, maar toch neemt de Voedsel- en Warenautoriteit geen enkel risico.

De lijst met codes is te checken op de website van de NVWA.

 

 

Lees ook: NVWA waarschuwt voor eieren: check de codes

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.