Lekkage met salpeterzuur bij FrieslandCampina-fabriek: gebouw ontruimd
Het personeel staat buiten.

Lekkage met salpeterzuur bij FrieslandCampina-fabriek: gebouw ontruimd

Bij de FrieslandCampina-fabriek aan de Kanaalstraat in Lochem heeft een tankwagen gelekt. In de tank zat salpeterzuur wat een chemische reactie gaf. De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) meldt dat de reactie inmiddels is gestopt. Omstreeks 13.00 uur was de gehele situatie onder controle en zijn de wegen vrijgegeven.

De medewerker van de fabriek stonden buiten op een verzamelplaats te wachten. De brandweer deed in speciale pakken onderzoek op de plek en in de omgeving. Salpeterzuur is een sterk zuur. De hulpdiensten maken een plan om de resten op te ruimen.

Oranje wolk

"Er lekte salpeterzuur uit een vat en dat veroorzaakte een reactie met een andere stof. Vervolgens ontstond er een oranje rookwolk. Deze trok wel weer snel weg" vertelt een woordvoerder van de VNOG.

Enkele medewerkers hebben wat van die rook ingeademd en worden daarom preventief onderzocht door ambulancepersoneel. Omdat het om een groter aantal medewerkers gaat zijn er meerdere ambulances ingezet. Alle onderzochte medewerkers konden gewoon naar huis.

De politie heeft een grote omgeving afgezet. Meerdere wegen rondom Lochem zijn afgesloten. Omstreeks 13.00 uur zijn alle afsluitingen opgeheven.

Reageren? Mail de redactie via [email protected].
Op deze publicatie rust copyright.